Доступність посилання

ТОП новини

Іран: водії вантажівок протестують через скорочення квот на пальне


Водії протестували через скорочення місячного обсягу розподілу палива з 3 тисяч літрів до лише 500 літрів (фото ілюстраційне)
Водії протестували через скорочення місячного обсягу розподілу палива з 3 тисяч літрів до лише 500 літрів (фото ілюстраційне)

В Ірані почалися протести проти різкого скорочення квот на пальне для водіїв вантажівок на тлі економічних складнощів і низького рівня життя, повідомляє іранська служба Радіо Свобода.

Останніми днями у кількох містах і провінціях відбулися масштабні протести водіїв вантажівок напередодні Міжнародного дня праці 1 травня, в яких вони висловлювали свій гнів через скорочення місячного обсягу розподілу палива з 3 тисяч літрів до лише 500 літрів.

Зменшення квот на пальне збільшило витрати операторів, у свою чергу підвищивши ціни на товари та послуги для широких верств населення.

Протести збіглися з іншими акціями пенсіонерів і в різних галузях промисловості по всій країні, яка страждає від удару економічних санкцій через ядерну програму Тегерана.

Читайте також: Голова МАГАТЕ поїде в Іран наступного тижня

В Араку через економічну політику протестували пенсіонери, також працівники паперової фабрики Pars у Хафт-Таппе та пенсіонери в Шуші мітингували проти місцевих чиновників, вимагаючи відповідальності та покращення умов життя.

Як повідомляється, місцева влада в кількох регіонах, включаючи Даштярі, проігнорувала протести, що призвело до зростання розчарування серед демонстрантів.

За даними Вільної профспілки іранських робітників, місцевий губернатор у Даштярі залишив свій офіс, не спілкуючись із протестувальниками, що загострило напруженість.

У спробі придушити інакомислення напередодні Міжнародного дня трудящих місцеві спецслужби викликали й допитали кількох трудових і громадських активістів у Сананді, повідомили правозахисники.

Читайте також: Іран заборонив єгипетський серіал «Асасин» – через історичні «викривлення»

Заворушення, в тому числі кількамісячні протести робітників, сколихнули Іран в останні роки у відповідь на зниження рівня життя, заборгованість із зарплати та відсутність соціальної підтримки.

Дані Міністерства праці показують, що рівень бідності в Ірані зріс удвічі у 2021 році, і одна третина населення живе в «крайній бідності». Відтоді умови не покращилися.

У вересні 2023 року індекс нещастя Ірану, розрахований Іранським статистичним центром, піднявся до 60,4 — це найвищий показник за всю історію, який більш ніж удвічі перевищує показник шість років тому. Чим вищий рейтинг, тим гірше почуваються люди.

Закони про працю в Ірані не визнають права працівників створювати незалежні профспілки.

Форум

XS
SM
MD
LG