Доступність посилання

ТОП новини

Сутички між бойовиками і силами безпеки в Ірані: щонайменше 29 людей загинули


Стопкадр із відео сутичок у Чабахарі в іранській провінції Систан-Белуджистан, 4 квітня 2024 року
Стопкадр із відео сутичок у Чабахарі в іранській провінції Систан-Белуджистан, 4 квітня 2024 року

Понад два десятки представників іранських урядових сил і бойовиків з угруповання «Джейш аль-Адль», яке Іран і кілька західних країн, включаючи США, визнали терористичною організацією, загинули під час сутичок на південному сході країни в результаті спалаху насильства у провінції Систан-Белуджистан.

Представники правоохоронних органів повідомили місцевим ЗМІ, що сутички тривали майже 14 годин, у результаті чого в містах Раск, Сарбаз і Чабахар загинули 11 військовослужбовців урядових військ і 18 бойовиків. Заступник міністра безпеки країни підтвердив загибель і поранення співробітників служб безпеки і сказав, що кількість загиблих потенційно може зрости з обох сторін.

Аліреза Далірі, заступник начальника правоохоронних органів у Систані-Белуджистані, заявив, що бойовики також намагалися захопити заручників, але це закінчилося тим, що «всіх» нападників убили. Незрозуміло, чи входили ці жертви до числа загиблих, які назвали правоохоронці.

«Джейш аль-Адль», яка заявляє, що домагається розширення прав для етнічної меншини белуджів, діє здебільшого в південно-східній провінції Систан-Белуджистан в Ірані, але, ймовірно, і в сусідньому Пакистані.

За даними сил безпеки, під час нападу бойовиків на регіональний штаб Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і поліцейські військові бази в Раску і Чабахарі загинули щонайменше п’ятеро силовиків.

Командувач сухопутними силами КВІР Мохаммад Пакпур заявив, що нападники одночасно вдарили по кількох місцях.

Ці сутички є останньою значною конфронтацією між іранськими силами і «Джейш аль-Адль» після нападу угруповання на поліцейську дільницю в Раску 20 січня, в результаті якої один правоохоронець загинув.

Члени меншини белуджів, багато з яких є мусульманами-сунітами в Ірані, де більшість становлять шиїти, протягом тривалого часу стикалися з непропорційною дискримінацією і насильством з боку влади.

Територія, яка межує з Афганістаном і Пакистаном, також довгий час була ключовим транзитним маршрутом для контрабанди наркотиків з Афганістану на Захід і далі.

Форум

XS
SM
MD
LG