Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін дав старт інституту фахівців із супроводу ветеранів


В Україні визначили механізм роботи для фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб
В Україні визначили механізм роботи для фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб

В Україні визначили механізм роботи для фахівців із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб. Планується, що перші фахівці із супроводу стануть до роботи вже восени, йдеться в повідомленні Міністерства у справах ветеранів.

За даними відомства, 2 серпня, уряд ухвалив постанову, яка дає старт запровадженню фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Ухваленою постановою визначено механізм забезпечення діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб в системі переходу від військової служби до цивільного життя. Йдеться, зокрема, про врегулювання питання оплати праці та визначення механізму щодо організації його діяльності.

Виконувач обов’язків міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун наголосив, що «інститут супроводу та підтримки ветеранів у країнах НАТО – є одним із пріоритетів».

За його словами, «Україна впроваджуватиме цю практику, адже вона не тільки відповідає євроінтеграційним процесам, а і є дієвим інструментом відновлення та адаптації ветеранів і ветеранок».

«Невдовзі ми оголосимо початок прийому заяв від кандидатів на ці посади. Плануємо, що перші фахівці із супроводу стануть до роботи вже восени. Кожен такий фахівець застосовуватиме індивідуальний підхід та матиме свої конкретні показники роботи», – повідомив Порхун.

За словами Порхуна, фахівець із супроводу – перша особа, яка зустрічає ветерана та ветеранку після повернення в громаду. Саме ця людина забезпечує:

  • інформаційний супровід та підтримку;
  • консультує щодо отримання статусів, пільг, послуг, житла;
  • проходження реабілітації;
  • працевлаштування;
  • започаткування власної справи;
  • надає юридичну допомогу;
  • скеровує до інших фахівців.

«По суті, фахівець є інформаційним радником для ветеранів, членів їхніх родин та сімей загиблих захисників і захисниць. Він допомагає, заповнює документи, координує ветерана, спрямовує, представляє інтереси, роз’яснює права, допомагає реалізувати право на пільги та послуги», – додав в.о. міністра.

Водночас він зазначив, що «для держави та Мінветеранів, як органу, що формує, реалізовує та координує ветеранську політику, фахівець стане інформаційним агентом».

«На базі його аналітики ми будемо змінювати та адаптувати систему відповідно до потреб і запитів ветеранської спільноти», – зазначив Порхун.

За даними голови міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної, після війни в Україні ветеранська політика стосуватиметься більше ніж 4 мільйонів людей.

У серпні вона припустила, що в 2024 році помічниками ветеранів можуть стати 15 тисяч людей. Вона пояснила, що помічник ветерана – це людина, яка зустрічає військового одразу після повернення до рідної громади, надає потрібну інформацію та супроводжує за потреби до органів влади або під час звернень по правову допомогу.

Форум

XS
SM
MD
LG