Доступність посилання

ТОП новини

Інститут нацпам’яті не отримував звернень від Польщі щодо ексгумації тіл жертв Волинської трагедії – Дробович


Голова Інституту нацпам’яті закликав польську сторону дотримуватись угоди 1994 року та згадав проблему вандалізму українських могил у Польщі
Голова Інституту нацпам’яті закликав польську сторону дотримуватись угоди 1994 року та згадав проблему вандалізму українських могил у Польщі

Український інститут національної пам’яті не отримував офіційних звернень від польських інституцій із проханням дозволити ексгумацію тіл жертв Волинської трагедії – про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Я написав два тижні тому листа до польського Міністерства культури і Польського інституту національної пам’яті із запитом: де саме, в яких місцях вони потребують пошукових або ексгумаційних робіт», – зазначив Дробович в етері програми Свобода.Live.

Також голова Інституту нацпам’яті закликав польську сторону дотримуватись угоди 1994 року та згадав проблему вандалізму українських могил у Польщі, зокрема, братської могили воїнів УПА на горі Монастир, яка досі залишається зруйнованою.

Читайте також: Чому польські громадяни звертаються до України напряму? Голова УІНП про жертви Волинської трагедії

«Це абсурдна ситуація, навіть польські політики не розуміють, чому законну могилу досі не відновлено», – сказав Дробович.

За його словами, від офіційних польських інституцій конкретних запитів на ексгумацію поки що не було. Натомість на адресу Інституту національної пам’яті надійшов запит від польської громадянки, яка звернулася до УІНП напряму. Тож голова відомства повідомив, що попри відсутність офіційних звернень від польської сторони, вони внесуть цей запит у план роботи на 2025 рік.

Водночас, Дробович звернув увагу на те, що попередні домовленості між Україною та Польщею, зокрема щодо створення робочої групи, не були виконані польською стороною.

Читайте також: «Це не шантаж, але настав час ці справи «поховати» – Бартошевський про Волинь

Зокрема, нагадав він, у 2022 році міністр культури і національної спадщини Польщі Пйотр Глінський і тодішній міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко підписали меморандум про створення робочої групи. За словами голови Інституту, українська частина групи сформована, проте «від польської сторони немає жодних слідів активності».

Напередодні міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив, що під час його візиту до Польщі обговорювалися конкретні кроки для розв’язання проблеми ексгумацій загиблих під час Волинської трагедії.

Форум

XS
SM
MD
LG