Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція Моді отримує більшість місць у парламенті Індії, але значно менше, ніж прогнозували


Нарендра Моді уже заявив про перемогу на виборах
Нарендра Моді уже заявив про перемогу на виборах

Національний демократичний альянс (НДА) на чолі з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді отримує більшість місць у парламенті за підсумками виборів, свідчать попередні офіційні результати.

Підрахунок показав, що, за підсумками виборів, які тривали сім тижнів, Національний демократичний альянс Моді отримує 286 місць, що більше, ніж 272 місця, необхідні для забезпечення більшості, але набагато менше, ніж прогнозувалося.

При цьому партія Моді – «Бхаратія Джаната» – отримає лише 240 власних місць, що значно менше ніж 303, які вона мала за підсумками попередніх виборів п’ять років тому, тобто їй доведеться покладатися на своїх партнерів по альянсу для ухвалення законів.

Більшість екзит-полів, результати яких опублікували лише після завершення всього голосування, показували, що НДА отримає понад 360 місць – дві третини палати. Це дозволило б Моді провести поправки до конституції країни. Проте проста більшість НДА в палаті дозволить Моді стати прем’єр-міністром Індії втретє.

Він уже заявив про перемогу на виборах. Народ країни «втретє поспіль висловив свою довіру владній коаліції», – написав Моді у соцмережі X ввечері 4 червня.

За даними виборчої комісії Індії, нинішні вибори стали найбільшими у світовій історії: право проголосувати було майже у мільярда людей – і 642 мільйони його реалізували.

Вибори проходили в період сильної спеки: температура в деяких районах сягала 50°C. Через спеку загинули десятки людей.

73-річний Моді очолює уряд Індії з 2014 року. Опоненти звинувачують його в переслідуваннях мусульманської меншості в Індії і в авторитарних нахилах. Моді не приховує, що є індуїстським націоналістом, проте відкидає звинувачення у авторитаризмі.

Індія, будучи одним із найбільших споживачів російської нафти, дотримується нейтральної позиції стосовно війни РФ проти України.

Форум

XS
SM
MD
LG