Доступність посилання

ТОП новини

Україна покращила позиції в Індексі свободи слова – «Репортери без кордонів»


За повідомленням, Україна посідає 61 місце із 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з минулорічним рейтингом
За повідомленням, Україна посідає 61 місце із 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з минулорічним рейтингом

Україна поліпшила свої позиції в цьогорічному Індексі свободи преси, оприлюдненому 3 травня Міжнародною організацією «Репортери без кордонів» (RSF).

За повідомленням, Україна посідає 61 місце із 180, піднявшись на 18 позицій, порівняно з минулорічним рейтингом.

«Репортери без кордонів» відзначили покращення показника безпеки – зменшення числа загиблих журналістів, і політичного показника для України.

В організації заявили, що війна, розпочата Росією 24 лютого 2022 року, ставить під загрозу виживання українських ЗМІ, бо в цій «інформаційній війні» Україна «перебуває на передовій протидії експансії кремлівської системи пропаганди».

«Після російського вторгнення в лютому 2022 року безпека журналістів опинилася під загрозою як ніколи. Іноді їх навмисно обстрілюють, незважаючи на те, що вони демонструють знаки «Преса», і список поранених або вбитих репортерів і ЗМІ, які сильно постраждали від авіаударів, продовжує зростати… Кібератаки, порушення конфіденційності джерел і обмеження доступу до інформації також викликають занепокоєння», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники також заявили, що український медіаландшафт є різноманітним, але частково залишається під контролем олігархів, які володіють більшістю національних телеканалів. «Держава також стала центральним медіа-актором після російського вторгнення в лютому 2022 року. Медіа-сектор несе на собі основний тягар впливу російського вторгнення, що порушує роботу редакцій і навіть ставить під загрозу їхнє економічне виживання», – йдеться у звіті.

Загалом у світі, за даними «Репортерів без кордонів», свободі преси загрожують ті ж люди, які мають бути її гарантами – політична влада. Як свідчить індекс, із п’яти показників, використаних для складання рейтингу, саме політичний показник впав найбільше, зафіксувавши світове падіння на 7,6 пункту.

«Дедалі більше урядів і політичних органів влади не виконують своєї ролі гарантів найкращого середовища для журналістики і права громадськості на надійні, незалежні й різноманітні новини й інформацію. RSF бачить тривожне зниження підтримки і поваги до автономії ЗМІ й посилення тиску з боку держави чи інших політичних акторів», – йдеться в повідомленні.

У цьогорічному індексі Норвегія зберегла першу позицію, а Еритрея опинилася на останньому місці, поступившись країні з найнижчим рейтингом минулого року Північній Кореї.

Серед найбільш значних падінь відзначають Афганістан, Того, Еквадор.

В останню десятку рейтингу увійшли Китай, Іран, Північна Корея, Сирія й Еритрея.

Росія – на 162 місці.

«Російська держава продовжила свій хрестовий похід проти незалежної журналістики, а понад 1500 журналістів втекли за кордон після вторгнення в Україну. Підйом Росії на дві позиції у Всесвітньому індексі свободи преси у 2024 році через падіння інших країн приховує падіння її глобального результату, в той час, як список журналістів і ЗМІ, названих «іноземними агентами» або «небажаними», подовжується, а журналістів продовжують свавільно ув’язненювати», – заявили в організації.

Двома суперниками за найнижчу позицію в регіоні є Білорусь (167 місце), уряд якої, за даними правозахисників, переслідує журналістів під приводом боротьби з «екстремізмом», і Туркменистан (175 місце), «президент якого має необмежену владу і забороняє всі незалежні репортажі».

3 травня відзначають Всесвітній день свободи преси. Посол США в Україні Бріджит Брінк відзначила хоробрість українських журналістів і засудила «цинічні атаки» Кремля проти працівників ЗМІ.

За даними Інституту масової інформації, станом на 3 травня, 79 медійників загинули внаслідок російської агресії в Україні, 10 з них – під час виконання професійної діяльності.

Форум

XS
SM
MD
LG