Доступність посилання

ТОП новини

ГУР заявляє про ідентифікацію військових РФ, які причетні до вбивства чотирьох українських військовополонених біля Роботиного


За даними розвідки, йдеться про російських військових, які входили до складу штурмової групи 70 мотострілецького полку
За даними розвідки, йдеться про російських військових, які входили до складу штурмової групи 70 мотострілецького полку

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє про ідентифікацію російських військових, які причетні до вбивства чотирьох українських військовополонених біля Роботиного Запорізької області в травні 2024 року.

«Епізод страти зафіксовано на відео: четверо українських військових з піднятими руками без зброї здаються в полон, росіяни змушують їх лягти долілиць і впритул розстрілюють. Фахівці ГУР МО України встановили причетних до воєнного злочину – ними виявилися російські загарбники, які входили до складу штурмової групи 70 мотострілецького полку (в/ч 71718) 42 мотострілецької дивізії 58 армії південного округу. Пункт постійної дислокації вказаної військової частини розташований у місті Шалі (Чечня, Росія)», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в телеграмі.

За даними української розвідки, на момент страти українських військовополонених поблизу Роботиного 70 мотострілецьким полком з РФ командував підполковник Юрій Абаєв (позивний «буйвол»).

«Вказані російські воєнні злочинці також можуть бути причетні до вбивства ще кількох українських військовополонених пізніше в травні 2024 року. Про це, зокрема, свідчать отримані радіоперехоплення розмови окупантів із 70 полку ЗС РФ, під час якої один з російських командирів штурмової роти віддає наказ своїм підлеглим розстріляти українських військових», – зазначили в ГУР.

Російські військові з початку грудня 2023 року, ймовірно, вбили щонайменше 15 українських військовослужбовців, які намагалися здатися в полон, і ще не менш як шістьох військових, які вже здалися. Таких висновків дійшла міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch. Про це йдеться у доповіді організації, опублікованій на початку травня цього року.

Згідно з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, підписаною зокрема Росією, полоненим мають бути гарантовані життя і гуманні умови утримання. Страти чи жорстоке поводження з військовополоненими належать до воєнних злочинів.

Форум

XS
SM
MD
LG