Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: війська РФ «значно активізувалися» на Курахівському напрямку


Українські військові на Донеччині, 22 травня 2024 року
Українські військові на Донеччині, 22 травня 2024 року

Протягом дня 29 травня на фронті загальна кількість бойових зіткнень зросла до 60, російські війська «значно активізувалися» на Курахівському напрямку, але найбільша кількість сутичок залишається на Покровському напрямку, повідомив у своєму зведенні Генштаб ЗСУ.

У даних, наведених станом на 16:30, командування додало, що на Харківському напрямку загарбники проводять атаки від Мурома в бік села Стариця, триває бій у районі Вовчанська.

«А загальна кількість боєзіткнень на напрямку зараз становить п’ять. Російські терористи продовжують безжально бомбардувати північ Харківщини – до шести авіаударів з початку поточної доби додалося ще три, які ворожа авіація завдає із повітряного простору Російської Федерації. Росіяни із напрямків Бєлгорода і населеного пункту Середа (РФ) били по районах українських населених пунктів Глибоке, Синельникове та Зелене», – йдеться в повідомленні.

На Куп’янському напрямку за сьогодні відбулося 11 боїв, триває три бойових зіткнення, кажуть у Генштабі.

«На Покровському напрямку відбуваються п’ять бойових зіткнень. З початку доби їх уже 19. Противник зосереджує атаки у районах Новоселівки Першої, Новоолександрівки і Сокола. Активно підтримує наступальні дії скиданням керованих авіабомб – за сьогодні використав вже 18 КАБів у ході семи авіаударів поблизу Євгенівки, Олександрополя і Воздвиженки», – йдеться в повідомленні.

На Придніпровському напрямку, за даними командування, російські війська тричі ходили на штурми українських позицій у районі Кринок. «Один із боїв на лівобережжі Дніпра продовжується. Ситуація контрольована», – йдеться у зведенні.

Напередодні ввечері в Генштабі заявили, що на Покровському напрямку російські війська мають частковий успіх на окремих ділянках.

У своєму звіті від 28 травня американський Інститут вивчення війни зазначив, що російські війська нещодавно здійснили чотири механізовані атаки на кількох напрямках операції в Донецькій області, щоб «перевірити реакцію України після першої хвилі наступальних зусиль Росії на півночі Харківської області».

Проаналізувавши відео роботи російських військових 27 і 28 травня, експерти дійшли висновку, що армія агресора здійснила посилені атаки танками та іншою бронетехнікою біля Часового Яру на заході від Бахмута і в районі Новопокровського на північний захід від Авдіївки. Ще дві атаки аналітики помітили біля Новомихайлівки на півдні від Мар’їнки і біля Старомайорського на заході від Вугледару.

Ці атаки армії РФ були не такі масштабні, як попередні, вважають експерти. Вони припускають, що їхня мета – оцінити реакцію й оборонні можливості ЗСУ на Донбасі після боїв на Харківщині.

Аналітики також повідомляють, що ЗСУ повернули собі деякі позиції на півночі Харківської області. Йдеться про район біля Лук’янців – саме тут, вздовж вітрозахисної смуги на південний схід від села, українським військовим вдалося зайняти позиції.

Водночас проєкт DeepState повідомив у ніч проти 29 травня, що армія агресора просунулась біля Уманського на заході від Авдіївки і в Старомайорському на заході від Вугледару.

Форум

XS
SM
MD
LG