Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: за добу на фронті було 161 зіткнення, найактивніші бої – на Курахівському напрямку


Сапери 93-Ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» під час навчання. Донецька область, жовтень 2024 року
Сапери 93-Ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» під час навчання. Донецька область, жовтень 2024 року

Протягом минулої доби на фронті зафіксоване 161 бойове зіткнення, найактивніше російські війська наступали на Курахівському напрямку, повідомив у ранковому зведенні 14 жовтня Генеральний штаб Збройних сил України.

«На Куп’янському напрямку відбулося 19 боєзіткнень біля Петропавлівки, Піщаного, Вишневого, Копанок і Лозової. На Лиманському напрямку, за уточненою інформацією, ворог атакував 19 разів неподалік Греківки, Дружелюбівки, Новосадового, Невського, Тернів і Торського… На Покровському напрямку наші захисники відбили 25 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Сухий Яр, Лисівка, Промінь та Селидове. На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали 39 атак противника біля Желанного Другого, Кремінної Балки, Ізмайлівки, Новоселидівки, Курахівки, Гірника, Максимільянівки, Костянтинівки і Катеринівки», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними Генштабу, бої точилися на Харківському, Краматорському, Торецькому, Времівському, Оріхівському і Придніпровському напрямках.

«За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів і населених пунктах 53 авіаудари, скинувши 92 КАБ. Крім цього, здійснив понад 3700 обстрілів, з них 90 – із реактивних систем залпового вогню», – зазначили у Генштабі.

У своєму звіті, опублікованому 13 жовтня американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що російські війська нещодавно відновили тактичні наступальні атаки в районі межі Донецької і Запорізької областей і досягли тактичних успіхів у локалізованих наступах, «але поки що ця діяльність не є частиною більшої оперативної наступальної операції для підтримки ширшої російської наступальної операції на заході Донецької області».

У звіті за 9 жовтня ISW дійшов висновку, що російське командування, ймовірно, вимагало прискорити темпи механізованих наступів в Україні, щоб досягти успіхів до того, як осінні дощі ускладнять рух техніки.

Головна мета – закріпитися у прифронтових населених пунктах, які можна використовувати як плацдарм для подальших операцій, наприклад, для захоплення Курахового чи Покровська, вважають аналітики.

Увечері 10 жовтня проєкт DeepState повідомив, що армія Росії захопила відразу три села дорогою до Мирнограду Донецької області – Миколаївку, Червоний Яр та Крутий Яр. Судячи з карти, агресорові залишилося близько кілометра до південно-східних околиць Мирнограда – міста-супутника Покровська.

Пізніше аналітики зазначили, що вже незабаром місто відчує тиск агресора і його спроби прорватися на південні околиці, а його успіхи часто пояснюються поганою якістю фортифікацій з боку ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG