Доступність посилання

ТОП новини

Галущенко обговорив із Ґроссі ситуацію на Запорізькій АЕС


Зустріч Германа Галущенка та Рафаеля Ґроссі відбулася в межах 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні
Зустріч Германа Галущенка та Рафаеля Ґроссі відбулася в межах 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні

Відновлення функціонування Запорізької атомної електростанції в інтересах не тільки української, а й загальноєвропейської енергосистеми – про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко за підсумками зустрічі з директором МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі, яка відбулася напередодні. Зустріч відбулася в межах 67-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні.

Під час зустрічі він також закликав МАГАТЕ до співпраці для збереження функціоналу всіх українських АЕС.

«Очільник Міненерго подякував Рафаелю Гроссі за докладені зусилля щодо врегулювання ситуації навколо окупованої росіянами найбільшої в Європі Запорізької АЕС. Водночас міністр відзначив, що Росія ігнорує будь-які рекомендації МАГАТЕ щодо деокупації і не зважає на присутність представників агентства на станції», – передає пресслужба відомства.

Читайте також: Гроссі перепризначили гендиректором МАГАТЕ

Крім того, Галущенко вказав на важливість напрацювання плану реакції на обстріли Росією української енергетичної інфраструктури.

Він також зазначив, що Україна потребує підтримки міжнародної спільноти для відновлення функціонування ЗАЕС:

«Це нові виклики для всього світу, що зустрічається з питаннями, яких не існувало ніколи раніше: як повернути до життя ядерний об’єкт, який окупувала одна з країн-членів МАГАТЕ? Як ми будемо повертати станцію до експлуатації після деокупації? Ще ніколи світові не доводилося вирішувати такі ситуації».

Читайте також: «Ядерна вʼязниця»: як Росія перетворила ЗАЕС на велику катівню, залучивши «Росатом»

За повідомленням, сторони також обговорили підготовку до нового опалювального сезону в умовах російських повітряних атак.

Директор МАГАТЕ напередодні заявив, що його організація «віддана підтримці всіх атомних електростанцій України».

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після масштабного вторгнення в Україну. МАГАТЕ відрядила моніторингову місію на станцію у вересні 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG