Доступність посилання

ТОП новини

Голова парламенту Грузії підписав закон про «іноагентів»


Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі
Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі

Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон «Про прозорість іноземного впливу», який критики вважають подібним до російського закону про іноагентів. Про це, як інформує проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу», спікер повідомив на брифінгу 3 червня.

Проти законопроєкту голосувала опозиція, її прихильники виходили з протестними акціями. Документ був різко розкритикований країнами Заходу. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала закон, вона відмовилася його підписати. Владній партії «Грузинська мрія» вдалося подолати вето.

Згідно з новим законом, уже від серпня засоби інформації та неурядові організації, які за даними 2023 року отримували понад 20% доходу з-за кордону, мають розпочати реєстрацію як організації, які реалізують інтереси іноземної сили. Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ресурсів та неурядових організацій, які працюють переважно із західними фондами, зазначає «Ехо Кавказу».

Автори наполягають, що документ не містить репресивних заходів та призначений для збільшення прозорості організацій у некомерційному секторі. Вони заявляють, що закон повторює норми не російського, а американського законодавства.

Адміністрація президента США Джо Байдена заявила, що Сполучені Штати можуть переглянути відносини з Грузією після ухвалення закону. Кілька представників країн Євросоюзу вважають за необхідне відкликати статус Грузії як кандидата в члени ЄС і відмовитися від безвізового режиму з Тбілісі.

Форум

XS
SM
MD
LG