Доступність посилання

ТОП новини

Корабель ВМС РФ помітили поблизу непідконтрольної Грузії Очамчири, де Москва планує створити базу


Опубліковане Naval News зображення, ймовірно, російського корабля в порту Очамчири
Опубліковане Naval News зображення, ймовірно, російського корабля в порту Очамчири

Спеціалізований сайт Naval News, присвячений військово-морській діяльності в усьому світі, оприлюднив зображення, на якому зображений допоміжний корабель ВМС Росії у порту Очамчира. Це порт на непідконтрольному грузинському урядові чорноморському узбережжі Грузії, де Москва планує створити постійну військово-морську базу – попри заперечення Тбілісі.

За цими даними, російський корабель проєкту 22870, показаний на супутникових знімках, опублікованих 10 липня, «спостерігався в Очамчирі 4 і 5 липня». Naval News повідомляє, що корабель «зник безвісти» після того, як його бачили 28 червня в порту приписки Новоросійськ, приблизно за 370 кілометрів на північний захід від Очамчири.

Наразі жодної офіційної реакції на ці повідомлення ані з боку Росії, ані з боку Грузії не було.

Росія після п’ятиденної війни в 2008 році фактично окупувала Абхазію та Південну Осетію, які складають приблизно одну п’яту території Грузії.

Уряд партії «Грузинська мрія» в Тбілісі нещодавно відновив економічні та інші обмежені зв’язки з Москвою – попри те, що офіційно дипломатичні відносини розірвані.

Підтримувані Росією сепаратисти в Абхазії оголосили в жовтні 2023 року про підписання угоди щодо створення російської військово-морської бази в Очамчирі.

Міністерство закордонних справ Грузії негайно засудило цей план як «брутальне порушення» суверенітету та територіальної цілісності.

У січні 2024 року сепаратисти оголосили про початок будівництва бази.

Форум

XS
SM
MD
LG