Доступність посилання

ТОП новини

Посолка Греції на знак протесту залишила інавгурацію президентки Північної Македонії


Президентка Північної Македонії Гордана Силяновська-Давкова зачитує текст присяги в парламенті, Скопʼє, 12 травня 2024 року
Президентка Північної Македонії Гордана Силяновська-Давкова зачитує текст присяги в парламенті, Скопʼє, 12 травня 2024 року

Президентка Північної Македонії Гордана Силяновська-Давкова під час складання в парламенті присяги назвала країну просто «Македонією», це викликало протест з боку посла Греції, повідомляє видання Ekathimerini.

Через це посолка Греції Софія Філіппіда на знак протесту пішла з інавгурації.

Міністерство закордонних справ Греції оприлюднило заяву, в якій стверджує, що дії нової президентки Північної Македонії порушують угоду між країнами і поставили під загрозу як двосторонні відносини, так і перспективи балканської країни приєднатися до ЄС.

Спір між Грецією і колишньою югославською республікою щодо назви тривав із 1991 року, коли балканська країна проголосила незалежність і взяла собі назву Республіка Македонія. Афіни вважали, що назва «Македонія» може спричинити територіальні претензії щодо однойменного грецького регіону, який межує з колишньою югославською республікою, тому греки наполягали на зміні назви країни-сусіда.

У 2018 році Афіни та Скопʼє домовилися про те, що країна, яка офіційно на міжнародному рівні називалася «Колишня югославська республіка Македонія», буде перейменована на Республіку Північна Македонія.

12 лютого 2019 року Македонія повідомила, що змінила свою назву на Північну Македонію, як це передбачала угода з Грецією. Після цього Греція зняла свої заперечення проти приєднання Північної Македонії до НАТО та подання заявки країни на членство в Європейському союзі.

27 березня 2020 року Північна Македонія офіційно стала 30-м членом НАТО.

Форум

XS
SM
MD
LG