Доступність посилання

ТОП новини

Google профінансує будівництво міні-АЕС для постачання дата-центрів


Google профінансує будівництво серії малих ядерних реакторів для енергопостачання дата-центрів. Вони мають бути побудовані до 2035 року, йдеться у поширеному пресрелізі.

Будівництво здійснюватиме американська компанія Kairos Power. Вона ж володітиме побудованими міні-АЕС і керуватиме їхньою роботою, йдеться в її повідомленні.

Про загальну кількість профінансованих реакторів не повідомляється, але їхня загальна потужність має бути 500 мегават. Таку потужність мають давати від чотирьох до семи перспективних міні-реакторів Kairos. Це можна порівняти за потужністю з одним ядерним реактором на російській Кольській АЕС або на атомній електростанції «Прейрі-Айленд» в американській Міннесоті.

Перші реактори для Google мають запрацювати у 2030 році. Чи встигне їх побудувати підрядник, поки не ясно. Перший демонстраційний реактор Kairos, що охолоджується розплавом солей берилію, літію та плавикової кислоти, має бути побудований та запущений до 2027 року.

Підписаний контракт у Google пояснили бажанням знизити вуглецевий слід на тлі різкого зростання споживання енергії. Вже у 2023 році центри даних, що обслуговують нейромережі та інші цифрові сервіси, споживали 3–4% всієї електроенергії США. Згідно з прогнозами, до 2030 року цей показник може зрости до 9%.

Раніше про підписання угод із АЕС повідомили інші американські цифрові гіганти. У травні Amazon домовилася про купівлю дата-центру, що працює від АЕС «Саскуеханна» в Пенсільванії. У вересні Microsoft уклала 20-річний контракт на купівлю електроенергії у зупиненого енергоблока станції «Три-Майл-Айленд», реактор буде запущений знову.

Форум

XS
SM
MD
LG