Доступність посилання

ТОП новини

Лідери G7 попередили Іран про «суттєві заходи» у відповідь у випадку передачі Росії балістичних ракет


«Ми повторюємо наш заклик до третіх сторін негайно припинити надання матеріальної підтримки незаконній і невиправданій агресивній війні Росії проти України», – йдеться в заяві
«Ми повторюємо наш заклик до третіх сторін негайно припинити надання матеріальної підтримки незаконній і невиправданій агресивній війні Росії проти України», – йдеться в заяві

Лідери «Групи семи» закликали Іран не постачати Росії балістичні ракети або інші технології для її війни проти України, пригрозивши «новими і суттєвими заходами».

«Ми повторюємо наш заклик до третіх сторін негайно припинити надання матеріальної підтримки незаконній і невиправданій агресивній війні Росії проти України, в іншому випадку їм доведеться зазнати серйозних втрат. Ми надзвичайно стурбовані повідомленнями про те, що Іран розглядає можливість передачі Росії балістичних ракет і відповідних технологій після того, як він надав російському режиму БПЛА, які використовуються для невпинних атак проти цивільного населення в Україні», – йдеться в заяві, оприлюдненій 15 березня.

Лідери G7 наголосили: якщо Іран надасть Росії балістичні ракети або пов’язані з ними технології, то вони готові відповісти «швидко і скоординовано, включно з новими, суттєвими заходами» проти Ірану.

У лютому агентство Reuters, посилаючись на власні джерела в Ірані, повідомляло, що Іран надав Росії «велику кількість потужних» балістичних ракет класу «земля-земля». За повідомленням, йшлося про близько 400 ракет, серед яких багато з сімейства балістичних ракет малої дальності Fateh-110 і Zolfaghar, а поставки начебто розпочалися на початку січня 2024 року після того, як наприкінці минулого року в Тегерані і Москві відбулися зустрічі між іранськими й російськими військовими, на яких було укладено відповідну угоду.

На офіційні запити Reuters у військових відомствах Ірану Росії не відповіли. Пізніше постійне представництво Ірану при ООН заперечило повідомлення ЗМІ про постачання Росії своїх балістичних ракет, назвавши їх «необґрунтованими».

Представник Державного департаменту США сказав Радіо Свобода, що, хоча там і не можуть прямо прокоментувати повідомлення Reuters, розширення військової співпраці між Іраном і Росією – «це те, що має хвилювати весь світ».

У січні цього року речник Повітряних сил Юрій Ігнат наголошував, що ймовірна передача Іраном Росії балістичних ракет може стати викликом для протиповітряної оборони України, однак Повітряні сили ЗСУ не мають інформації про їхнє постачання.

Про те, що Іран погодився таємно передати Росії балістичні ракети малого радіусу дії Fateh-110 і Zolfaghar повідомляв The Washington Post ще у жовтні 2022 року.

Співпраця Росії й Ірану посилилася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна й західні країни, Російська Федерація використовує іранські безпілотники, які застосовувалися, зокрема, під час масованих ударів по енергетичній системі українських міст.

У січні в Білому домі підтвердили, що Росії надала балістичні ракети і пускові установки Північна Корея, з якою Москва також посилила співпрацю після повномасштабного вторгнення в Україну.

Форум

XS
SM
MD
LG