Доступність посилання

ТОП новини

Україна розглядає скасування заборони на експорт безпілотників – FT


Українські військові оперують БПЛА «Вампір» біля лінії фронту у Запорізькій області, 2 лютого 2024 року
Українські військові оперують БПЛА «Вампір» біля лінії фронту у Запорізькій області, 2 лютого 2024 року

Україна розглядає скасування заборони на експорт безпілотників, щоб отримати додатковий дохід для нарощування виробництва, пише Financial Times.

Після початку повномасштабної війни 2022 року експорт військової продукції з України був заборонений, щоб закривати потреби власної армії. Але ресурси держави для оплати виробництва та постачання дронів обмежені, вказує FT. Це спонукає виробників безпілотників шукати за кордоном можливості отримати прибуток від продажу та залучити інвесторів.

Експорт безпілотників може принести Україні до 20 мільярдів доларів, стверджується у статті. Голова економічного підкомітету Верховної Ради Олександр Маріковський каже, що це «якраз ті гроші, яких нам бракує». За його словами, у ситуації, коли єдиними замовниками є держава та фонди, виробники часто стикаються з короткостроковими чи відкладеними контрактами та не мають довгострокових гарантій для купівлі й тестування дорогих компонентів.

Ще один аргумент на користь скасування заборони на експорт, який наводить Маріковський, полягає у побоювання витоку мізків та скорочення податкових надходжень, тому що деякі компанії переносять виробництво до інших країн. Зокрема, так зробила компанія Ukrspecsystems, яка перемістила виробництво до Польщі у спробі обійти заборону на експорт.

У галузі також сподіваються, що зняття заборони на експорт спонукатиме західних партнерів виділити допомогу українським виробникам, пише FT.

Під час російсько-української повномасштабної війни роль безпілотників значно зросла. На лінії фронту для ЗСУ вони частково компенсують перевагу сил РФ в артилерії. Також вони стали незамінними для далеких, за сотні кілометрів, ударів по військових об’єктах на території Росії – за умов, коли західні партнери України не наважуються надати Києву дозвіл на застосування з цією метою далекобійних ракет виробництва США, Великої Британії та Франції.

Форум

XS
SM
MD
LG