Доступність посилання

ТОП новини

«Ми всі несемо відповідальність» – Павел на «Форумі 2000», де обговорюють війну РФ проти України


Петр Павел під час виступу на міжнародній конференції «Форум 2000» у Празі, 14 жовтня 2024 року
Петр Павел під час виступу на міжнародній конференції «Форум 2000» у Празі, 14 жовтня 2024 року

У Празі триває 28-ма міжнародна конференція «Форум 2000», одна з головних тем якої – питання війни Росії проти України. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, серед учасників – провідні чеські політики, українські парламентарі й правозахисники з усього світу.

Другий день форуму у Празі відкривала панель «Міжнародне демократичне партнерство». Однією з головних тем став вплив тоталітарних країн на світові демократії, зокрема повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

У ній взяв участь, зокрема, президент Чехії Петр Павел. У своєму вступному слові він згадав про події в Україні, назвавши їх «жахливими і несправедливими».

За словами Павела, форум миру у Швейцарії був «своєрідним референдумом серед західних країн: чи готові ми підтримати силу демократії».

«Продовження повномасштабної війни Росії проти України призводить до подальшого зростання порушень прав людини, оскільки є джерелом натхнення для тих, хто не поважає інших. Навіть поки ми говоримо зараз, Україна потерпає від цілеспрямованих обстрілів цивільної інфраструктури, зокрема енерго- та теплосистем. Ми всі несемо відповідальність, щоб покласти край цьому занепаду міжнародних стандартів», – сказав Петр Павел під час виступу на форумі.

Також чеський президент «закликав великі світові держави, і особливо Китай, використовувати свій вплив для сприяння миру».

Важливим питанням під час обговорення став вплив РФ і Китаю на країни Африки. Виконавчий директор правозахисної організації Friends of Angola Флориндо Хівукоте зауважив, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну відкрило новий глобальний фронт, де Росія і Китай шукають собі союзників і «у них це непогано виходить» у країнах Африки.

«США та ЄС мають звертати більше уваги на питання країн Африки. Росія і Китай мають у цьому неабиякий успіх – допомагаючи, наприклад з ліками. Відповідно, – отримуючи лояльність від африканських лідерів», – сказав на форумі Флориндо Хівукоте виконавчий директор Friends of Angola.

«Форум 2000», Чехія, Прага, 14 жовтня 2024 року
«Форум 2000», Чехія, Прага, 14 жовтня 2024 року

Протягом кількох днів на форумі будуть обговорювати питання загроз демократіям, штучного інтелекту і впливу авторитарних режимів.

Обговоренню війни РФ проти України присвячена велика частина конференції, на якій Київ представлятимуть українські парламентарі, правозахисники і журналісти.

Ініціаторами проведення міжнародних конференцій «Форум 2000» були президент Чехії Вацлав Гавел, єврейський письменник, лауреат Нобелівської премії миру (1986 р.) Елі Візель і японський бізнесмен і філантроп Ріочі Сасакава. Перша конференція відбулась у 1997 році.

Форум

XS
SM
MD
LG