Доступність посилання

ТОП новини

Фінляндія ухвалила закон про заборону міграції з боку Росії


Фінсько-російський кордон, фото ілюстративне
Фінсько-російський кордон, фото ілюстративне

Парламент Фінляндії 12 липня проголосував за ухвалення закону, що посилює правила міграції, в тому числі щодо розгляду прохань про притулок. Тепер прийом заявок на надання притулку може бути тимчасово припинений, а прохачам може бути відмовлено без права апеляції. Також прикордонна служба отримує повноваження відмовляти потенційним біженцям у перетині кордону, а тих, хто вже в’їхав, – видворяти з країни без залучення суду.

Законопроєкт раніше критикували юристи і правозахисники, які вважають, що документ не відповідає міжнародному праву, законам Євросоюзу та конституції Фінляндії.

Проте депутати фінського парламенту проголосували за ухвалення законопроєкту більшістю у 167 голосів проти 31. Прем’єр-міністр Петері Орпо наголосив, що Фінляндія залишається правовою державою, а правова держава має право на захист. Він також висловив сподівання, що цей закон ніколи не доведеться застосовувати.

Міністр внутрішніх справ Фінляндії Марі Рантанен також заявила, що нові правила показують, що Фінляндія сама розпоряджається своїми кордонами. Вона сказала, що якщо закон покаже свою ефективність у боротьбі з нелегальною міграцією, Гельсінкі зможе повернутися до розгляду питання про відкриття прикордонних пунктів на російському кордоні для легальних мандрівників. Однак поки що, заявила Рантонен, говорити про це передчасно.

Законопроєкт був розроблений саме для посилення контролю над міграцією через кордон із Росією. Його мета – обмежити потік мігрантів через східний кордон. 2023 року різко зріс потік мігрантів до Фінляндії з території Росії. Переважно це були вихідці з країн Африки, Центральної Азії та Близького Сходу, які просили у Фінляндії про притулок. Фінська влада звинуватила Росію у використанні міграції для політичного тиску і повністю закрила кордон. Росія звинувачення заперечує.

Форум

XS
SM
MD
LG