Доступність посилання

ТОП новини

Бюро розслідувань Фінляндії завершило слідство за підозрою росіянина Тордена у воєнних злочинах в Україні


Раніше Ян Петровський (на фото) змінив імʼя і прізвище на Воїслав Торден, і з новими документами зміг вʼїхати до Євросоюзу
Раніше Ян Петровський (на фото) змінив імʼя і прізвище на Воїслав Торден, і з новими документами зміг вʼїхати до Євросоюзу

Національне бюро розслідувань (НБР) Фінляндії 11 жовтня повідомило про завершення кримінального провадження за підозрою у вчиненні воєнних злочинів в Україні у 2014 році.

«Одну особу підозрюють у кількох воєнних злочинах, у тому числі в тяжких воєнних злочинах… Матеріали кримінального провадження будуть передані до прокуратури. За матеріалами заступник генпрокурора вирішить питання про притягнення до відповідальності у справі. Будь-які звинувачення мають бути висунуті до 31 жовтня 2024 року», – ідеться в повідомленні.

НБР повідомило, що його співробітники і прокурори у справі «співпрацювали з Фінськими силами оборони та Фінською службою безпеки та розвідки. Крім того, вони обмінялися інформацією з Генеральною прокуратурою України та Службою безпеки України, Європолом, Євроюстом та Міжнародним кримінальним судом (МКС)».

У повідомленні слідчого органу не вказане ім’я і прізвище фігуранта справи, але обставини вказують на те, що йдеться про чоловіка, який має документи на ім’я Воїслава Тордена (на Донбасі у 2014 році він був відомий як Ян Петровський).

У лютому 2014 року Воїслава Тордена у Фінляндії визнали винним у тому, що він двічі – в серпні 2022 року та липні 2023 року – незаконно вʼїхав до Шенгенської зони, порушивши запроваджені проти нього санкції. Торден перебував у списку санкцій ЄС під своїм колишнім імʼям Ян Петровський. Він заперечував, що навмисне порушив законодавство, оскільки думав, що термін заборони на вʼїзд уже минув.

Воїслав Торден (Ян Петровський) був одним із керівників диверсійно-штурмової розвідувальної групи (ДШРГ) «Русич», яка воювала з українськими військовими в Луганській та Донецькій областях у 2014–2015 роках.

Тордена затримали у Фінляндії в липні 2023 року на запит України, яка звинувачує його в злочинах, скоєних проти поранених та полонених українських військових у 2014–2015 роках. Влада Фінляндії відмовила в екстрадиції Тордена через умови тримання увʼязнених в Україні й розпочала проти нього своє розслідування.

Форум

XS
SM
MD
LG