Доступність посилання

ТОП новини

В Естонії російського професора засудили за звинуваченням у роботі на спецслужби РФ


У повідомленнях не йдеться про те, чи Морозов визнав провину
У повідомленнях не йдеться про те, чи Морозов визнав провину

Суд в Естонії 18 червня засудив колишнього професора Тартуського університету, громадянина Росії В’ячеслава Морозова до шести років і трьох місяців позбавлення волі. Його визнали винним у діях на користь і за дорученням іноземної розвідувальної служби проти Естонії, повідомляють естонські ЗМІ.

Суд визнав доведеним те, що Морозов на користь російських спецслужб за винагороду збирав інформацію про внутрішню політику, політику оборони й безпеки Естонії, а також про пов’язаних із нею людей та інфраструктуру.

У повідомленнях не йдеться про те, чи Морозов визнав провину.

«Нинішня справа є доповненням до більш ніж кількох десятків попередніх й ілюструє прагнення російських спецслужб проникнути у різні сфери життя Естонії, у тому числі й у наукову сферу», – заявив після арешту Морозова у січні голова Служби внутрішньої безпеки Естонії Марго Паллосон.

Професора затримали на початку січня цього року і помістили в СІЗО. В’ячеслав Морозов працював у Тартуському університеті протягом останніх 14 років, отримавши дозвіл на проживання в Естонії. Після повномасштабного російського вторгнення в Україну Морозов засудив його і продовжив роботу в Тарту, будучи професором політології Інституту Шютте Тартуського університету. У 2016–2023 роках він обіймав у Тарту посаду професора досліджень Європейського союзу й Росії, а з 1 вересня 2023 року до 11 січня 2024 року – посаду професора міжнародної політичної теорії.

Морозов продовжував відвідувати Росію, де, як стверджує слідство, передавав інформацію своїм кураторам. Після його арешту університет оголосив про припинення трудових відносин із Морозовим.

Форум

XS
SM
MD
LG