Доступність посилання

ТОП новини

Представники понад 40 країн схвалили спільне комюніке щодо енергетичної безпеки України – Офіс президента


Також представники 40 країн зобов’язалися співпрацювати, щоб сприяти ремонтним роботам в Україні для усунення шкоди енергетичній системі
Також представники 40 країн зобов’язалися співпрацювати, щоб сприяти ремонтним роботам в Україні для усунення шкоди енергетичній системі

У зустрічі робочої групи, присвяченій реалізації пункту Формули миру «Енергетична безпека», взяли участь представники понад 40 країн, повідомляє Офіс президента.

За результатами конференції учасники ухвалили спільне комюніке.

«Ми зазначаємо, що в інтересах спільної безпеки та в межах взаємовигідного глобального енергетичного співробітництва та розвитку ми зобов’язуємося підтримувати зусилля України з відбудови її енергетичної системи на принципах переходу до «зеленої» енергетики та енергетичної незалежності», – йдеться у заяві.

Учасники зустрічі, серед іншого, зауважують, що міжнародна допомога має критичне значення для захисту енергетичної інфраструктури від воєнних загроз, зокрема шляхом зміцнення можливостей протиповітряної оборони України з допомогою залучених країн.

Також представники 40 країн зобов’язалися співпрацювати, щоб сприяти ремонтним роботам в Україні для усунення шкоди енергетичній системі, зокрема шляхом безкоштовної передачі і закупівель обладнання та запасних частин, а також обміну досвідом для підтримки енерго- й теплопостачання в Україні.

За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, з огляду на наближення осінньо-зимового сезону дуже важливо, що саме цією конференцією відкривається серія заходів для реалізації домовленостей, досягнутих на першому Саміті миру у Швейцарії цьогоріч у червні. Найближчим часом відбудуться аналогічні зустрічі, присвячені іншим пунктам Формули миру.

Тематична конференція відбулася у продовження першого Саміту миру, де обговорили загальні підходи до мирної рамки та докладно – ядерну, продовольчу безпеку та гуманітарні питання (людський вимір).

Читайте також: МЗС про підготовку до другого Саміту миру: місця і дати проведення проміжних зустрічей визначені

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США. А президент України Володимир Зеленський заявив, що вже є країни зацікавлені у тому, щоб прийняти другий саміт миру, Київ почав перемовини з ними. Однак він не назвав ці країни.

Форум

XS
SM
MD
LG