Доступність посилання

ТОП новини

ЕКА: Україна починає страхувати інвестиції від воєнних та політичних ризиків


На думку міністерки економіки Юлії Свириденко, інфраструктура страхування від воєнних ризиків може додатково стимулювати інвесторів виходити на український ринок та розбудовувати тут свої виробничі потужності
На думку міністерки економіки Юлії Свириденко, інфраструктура страхування від воєнних ризиків може додатково стимулювати інвесторів виходити на український ринок та розбудовувати тут свої виробничі потужності

Експортно-кредитне агентство починає приймати заявки на страхування інвестицій від воєнних та політичних ризиків – про це агенція та Міністерство економіки повідомили 29 травня.

За повідомленням, таке страхування передбачають зміни до закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності», які набули чинності 1 січня 2024 року і передбачають страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

ЕКА перелічило воєнні ризики, від яких може страхувати:

  • воєнний конфлікт, в тому числі війна або збройний конфлікт, збройна агресія, бойові дії, масові заворушення
  • насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади
  • терористичні акти та/або диверсії, в тому числі спричинені воєнними конфліктами, війною, збройними конфліктами, бойовими діями, масовими заворушеннями або насильницькою зміною чи поваленням конституційного ладу, захопленням державної влади
  • окупація та анексія

Мінекономіки наводить коментар очільниці відомства Юлії Свириденко, на думку якої інфраструктура страхування від воєнних ризиків може додатково стимулювати інвесторів виходити на український ринок та розбудовувати тут свої виробничі потужності для експорту.

«Раніше страхування від воєнних ризиків було доступне лише від міжнародних організацій — MIGA страхувало іноземні компанії, які готові інвестувати в Україну, американська DFC та польська агенція KUKE надавали гарантії іноземним та українським компаніям. І тепер ЕКА приєднується до організацій, готових страхувати інвестиції в Україну і в Україні. Завдяки цьому українські компанії отримують додаткові гарантії фінансової безпеки, а економіка — посилення ділової активності», – йдеться в колонці Свириденко для Forbes.

Читайте також: Енергетична зброя Росії: як перемогти агресора на глобальному ринку та забезпечити сталий мир

ЕКА пропонуватиме два страхових продукти: страхування прямих інвестицій для інвесторів та страхування інвестиційних кредитів для банків.

Агентство уточнює, що прямим страхуванням можуть скористатися інвестори, які мають частку не менше 10% у корпоративних правах такого підприємства, страхуванням позик – банки, які видають для цього інвестиційний кредит.

У жовтні 2023 року Мінекономіки заявило, що французька державна страхова компанія Bpifrance Assurance Export планує страхувати французькі компанії, які інвестуватимуть в Україну.

Форум

XS
SM
MD
LG