Доступність посилання

ТОП новини

DPA: Росія планувала атакувати дронами базу НАТО в Німеччині, де стоять літаки AWACS


За даними німецьких спецслужб, тимчасове підвищення рівня небезпеки на авіабазі НАТО в німецькому місті Ґайленкірхені неподалік Ахена 23 серпня було спричинене загрозою диверсії з боку РФ. Про це повідомляє агентство dpa із посиланням на джерело у спецслужбах.

Згідно з повідомленням, загроза походила від російського дрона, зафіксованого поблизу авіабази НАТО, на якій дислокуються сторожові та розвідувальні літаки AWACS. Підвищений рівень небезпеки «Чарлі» був запроваджений на 24 години, згодом його перевели на колишній рівень «Браво+».

Представник авіабази заявив, що йшлося про запобіжні заходи для зниження ризиків для персоналу. Усіх співробітників авіабази, які не були задіяні в найнагальніших операціях, відправили додому. Проте польоти відбувалися за запланованим графіком, повідомляє авіабаза.

Другий за ступенем загрози рівень небезпеки «Чарлі» запроваджується в разі, якщо є дані про можливість терористичних дій проти НАТО.

У Ґайленкірхені дислокується підрозділ спеціальних літаків для спостереження за повітряним простором на східних кордонах альянсу. Вони оснащені радарними установками, які можуть пеленгувати та ідентифікувати літальні апарати на відстані 400 кілометрів. На авіабазі НАТО в Ґайленкірхені працює близько 1600 людей.

Уже в липні на американських військових базах у Німеччині та інших європейських країнах був запроваджений рівень небезпеки «Чарлі». Причиною стала терористична загроза. Американський канал CNN повідомив про це із посиланням на неназвані джерела. Пентагон не коментував ці повідомлення.

Минулого тижня у генштабі НАТО у Брюсселі також відмовилися коментувати події на авіабазі в Ґайленкірхені. Представник авіабази тоді на відповідні повідомлення ЗМІ заявив, що «тут нічого не пролітало».

Раніше на багатьох військових базах у Німеччині лунали попередження щодо терористичної небезпеки. Поліція та німецька контррозвідка розслідують інцидент на станції водопостачання в казармі ВПС Німеччини у Кельні-Вані. Є підозра щодо отруєння води третіми особами, які проникли на військову базу.

Від середини серпня поліція та прокуратура міста Фленсбурґа також розслідують польоти невідомих безпілотників над індустріальним парком у Брунсбюттелі. Німецькі ЗМІ повідомляють, що може йтися про російські дрони типу «Орлан-10», проте ці припущення поки що офіційно не були підтверджені. Дрони летіли зі швидкістю 100 км/год, що відповідає швидкості руху цих літальних апаратів.

Форум

XS
SM
MD
LG