Доступність посилання

ТОП новини

Українська делегація в ТКГ каже, що Небензя назвав бойові дії на Донбасі «політичним конфліктом» між Києвом та Москвою (доповнено)


Василь Небензя
Василь Небензя

Українська делегація у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі стверджує, що представник Росії в Організації Об’єднаних Націй Василь Небензя назвав конфлікт на Донбасі «політичним конфліктом між Росією та Україною».

«І найбільш цікаве, і навіть сенсаційне – В.Небензя заявив про «конфлікт на Донбасі»: it is not a domestic conflict in Ukraine, it is a political conflict between Russia and Ukraine («це не внутрішній конфлікт в Україні, це політичний конфлікт між Росією та Україною», – йдеться в повідомленні української делегації у ТКГ в фейсбуці.

Також українська сторона заявила, що Небензя припустив, що «нормандських зустрічей, можливо, більше не буде».

Далі у тексті ДОПОВНЕНО (позиція представника Росії при ООН)

Водночас у Постійному представництві Росії при ООН оприлюднили заяву самого Василя Небензі, який називає конфлікт на Донбасі все ж «внутрішньо українським конфліктом».

«Київ всіляко прагне уникнути прямих контактів з представниками Донбасу, називаючи їх терористами, «російськими маріонетками», відмовляючи їм навіть в можливості звернутися до міжнародного співтовариства. Все це потрібно для того, щоб представити цей конфлікт як конфлікт України з Росією, а не з власними громадянами, щоб списати все на нібито «російську агресію», а не на власне небажання і нездатність врегулювати конфлікт», – заявив Василь Небензя.

У контексті подальшої долі «нормандських зустрічей» представник Росії при ООН сказав таке:

«Ще одна тривожна тенденція, про яку варто згадати в цьому контексті, – це спроби представити формат «нормандської четвірки», в яку входять Україна, Росія, Франція і Німеччина, як єдину «реальну» основу для українського врегулювання. Це докорінно міняє логіку дипломатичних зусиль, які робилися на цьому напрямку з самого початку, яка полягає в тому, що саміти «нормандського формату» не підміняють мінський процес, а лише проводять огляд досягнутого Києвом, Донецьком і Луганськом прогресу».

Напередодні українська делегація у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі розкритикувала спробу Росії легітимізувати представників окремих районів Донбасу за допомогою формату Арріa Ради безпеки ООН. Про таку спробу заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна». За його словами, таке засідання зголосилися бойкотувати, крім України, також США, Сполучене Королівство, Франція, ФРН, Естонія і Бельгія.

Читайте також: Що ускладнює введення на Донбас «блакитних шоломів»? Точка зору юриста-міжнародника

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

XS
SM
MD
LG