Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода провело розслідування щодо Дмитра Патрушева, якого вважають наступником Путіна


Відділ розслідувань Російської редакції Радіо Свобода і телеканалу «Настоящее Время» «Система» дослідив неформальні звʼязки і вплив Дмитра Патрушева
Відділ розслідувань Російської редакції Радіо Свобода і телеканалу «Настоящее Время» «Система» дослідив неформальні звʼязки і вплив Дмитра Патрушева

Віцепрем’єр-міністр Росії Дмитро Патрушев, який є старшим сином помічника президента РФ Володимира Путіна Дмитра Патрушева, Микола Патрушев зробив стрімку карʼєру в держструктурах Росії. Відділ розслідувань Російської редакції Радіо Свобода і телеканалу «Настоящее Время» «Система» дослідив неформальні звʼязки і вплив російського політика.

Зокрема, за даними журналістів, у 2017 році кіпрська офшорна компанія під назвою Pimodo інвестувала 3 мільйони євро у резиденції на п’ятизірковому курорті Salinas Sea Resort на території архіпелагу Кабо-Верде в Атлантичному океані. Гроші на інвестиції надала російська аграрно-торгова фірма «Агроторг Тульский», дочірня компанія Россельхозбанку (Россельхозбанк).

«Продавцем Pimodo виступила громадянка Чорногорії , повʼязана з вихідцем із Россільгоспбанку Іваном Чеповим. Чеповий – людина, яку називають правою рукою Патрушева-молодшого та його дачний сусід. Був заступником Дмитра Сергєєва у ВТБ , потім під його початком займався проблемними боргами Россільгоспбанку, а зараз працює першим заступником Сергєєва в ОЗК», – йдеться у розслідуванні.

За кілька тижнів після купівлі офшору Дмитро Патрушев залишив посаду голови Россільгоспбанку. Втім, журналісти вважають, що держбанк (разом з Pimodo) залишився під його наглядом.

За три тижні до початку повномасштабної війни Росії проти України Россільгоспбанк продав Pimodo іншому офшору , який повʼязаний із Сергієм Новіковим – сусідом по дачі Патрушева-молодшого.

Читайте також: Організатором убивства Пригожина може бути секретар Ради безпеки РФ Патрушев – WSJ

У розслідуванні йдеться, що російський бізнесмен Сергій Новіков отримував кредити від Россільгоспбанку.

«Без допомоги Патрушева-молодшого успіхи Новікова були набагато скромнішими. Як розповідав сам бізнесмен, його агрохолдинг перетворився «на одного з найбільших гравців» саме завдяки Дмитру Патрушеву та його команді з Россільгоспбанку. Головна заслуга, за словами Новікова, у тому, що команда Патрушева-молодшого підтримала розширення бізнесу у Курській області. За підрахунками «Системи», на розвиток тільки цього напряму Россільгоспбанк при Патрушеві-молодшому схвалив майже 35 млрд рублів кредитів (1 млрд доларів)», – йдеться у матеріалі.

Також розслідувачі вважають, що Патрушев допоміг у побудові карʼєри Марині Артемʼєвій – генпродюсерці російського телеканалу WFC.

«Телеканал WFC, де працювала Артемʼєва, купив мільярдер Ігор Кесаєв, повʼязаний із кланом Патрушевих. І карʼєра Артемʼєвої стрімко пішла догори: у червні 2011-го вона стала генеральним продюсером каналу, через півроку – генеральним директором, а ще через три роки отримала 80% телеканалу», – йдеться у розслідуванні.

Після того, як Дмитра Патрушева призначили міністром, Артемʼєвій дістався НДІ «Сибнафтогазпроект» – компанія займалася геологічними дослідженнями нафтогазових родовищ у Сибіру.

«Артемʼєва та Патрушев-молодший більше, ніж просто знайомі. За даними «Співрозмовника», 2010-го у пари народився син . «Система» виявила у Патрушева та Артемʼєвої ще чотирьох дітей. Таким чином, союз з Артемʼєвою приніс Дмитру Патрушеву пʼятьох із шести дітей, яких чиновник вказує у своїй декларації. При цьому в документі немає жодних відомостей про дружину Патрушева, тобто його відносини з Артемʼєвою не оформлені».

Читайте також: Росія: журналісти встановили, що соратник Путіна Патрушев у податковій базі є «Євгеном Луковим»

На Артемʼєву оформлена нерухомість, вартість якої можна оцінити в 31 мільйон доларів – на неї записано частину шикарного маєтку Патрушева в Підмосковʼї, особняк на московському ВІП-острові Срібний бір, і дві квартири в елітному ЖК «Золотий» навпроти Кремля. Крім того, Артемʼєва виявилася власницею тверської дачі Патрушева.

У пресслужбах уряду Росії, Россільгоспбанку не відповіли на запити «Системи», Марина Артемʼєва відмовилася розмовляти з журналістом.

Молодшого Патрушева експерти вважають головним кандидатом на наступника, якщо 71-річний президент Володимир Путін залишить владу, хоча немає жодних ознак того, що він планує це зробити найближчим часом.

«Завдяки батькові чекістська корпорація буде сприймати його якщо не повністю як «свого», то «соціально близького», – написав політичний консультант і колишній спічрайтер Путіна Аббас Галлямов.

Батько Дмитра Патрушева – Микола Патрушев 14 травня став помічником лідера Росії Володимира Путіна.

Микола Патрушев з травня 2008 року обіймав посаду секретаря Ради безпеки РФ. До 2008 року він багато років очолював ФСБ. The Wall Street Journal з посиланням на джерела у російських та західних спецслужбах писала, що Патрушев ініціював убивство голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина.

США, ЄС, Великобританія, Канада, Японія та низка інших країн запровадили проти нього санкції. Його молодший син Андрій також підпав під санкції США та Великобританії.

Форум

XS
SM
MD
LG