Доступність посилання

ТОП новини

Держдеп США запровадив санкції проти голови молдовської Гагаузії Гуцул


Євгенія Гуцул (третя ліворуч) увійшла до нового політичного утворення Ілана Шора, створеного в квітні 2024 року
Євгенія Гуцул (третя ліворуч) увійшла до нового політичного утворення Ілана Шора, створеного в квітні 2024 року

Державний департамент Сполучених Штатів запровадив санкції проти молдовської політикині Євгенії Гуцул за причетність до проросійського політика Ілана Шора – про це відомство повідомило 12 червня.

«Гуцул Євгенія Олександрівна відіграє безпосередню та активну роль у корупційній діяльності Шора та його колишньої партії «Шор», включеної до санкційного списку США», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, Держдепартамент вказує на те, що Гуцул, зокрема, брала участь у доставці готівки з Росії до партії, незаконному приховуванні цих коштів та використанні цих коштів на користь Шора та його злочинної діяльності.

«Гуцул наразі є головою автономної територіальної одиниці Гагаузія в Молдові після виборів, які мали значні ознаки фальсифікацій, в тому числі підкупу виборців і незаконного фінансування кампанії з-за кордону», – додає відомство.

Читайте також: Молдова відкликає звання і нагороди ексначальника Генштабу. Він був агентом ГРУ – розслідування

За оцінкою департаменту, мережа Шора продовжує працювати на просування інтересів Росії в Молдові та на підрив молдовської демократії:

«Замість того, щоб служити народу Гагаузії та решти Молдови, Гуцул постійно ставить на перше місце особисті інтереси Шора та Кремля, намагаючись підірвати та дестабілізувати Молдову. Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати молдаван, включаючи народ Гагаузії, проти цих корупційних дій».

Молдовський бізнесмен-утікач Ілан Шор, оголошений у міжнародний розшук у справі про крадіжку мільярда доларів із банківської системи Молдови, у квітні оголосив про створення політичного блоку Victorie («Перемога») у Москві.

До керівництва нового блоку, крім нього, увійшли голова Гагаузії, автономного територіального утворення у складі Молдови, Євгенія Гуцул і депутат молдовського парламенту Марина Таубер.

Форум

XS
SM
MD
LG