Доступність посилання

ТОП новини

Українська делегація в ТКГ повідомила, що обговорюватиме на прийдешніх засіданнях


Серед інших планують обговорити обстріли бойовиками позицій українських військових, попри режим рипинення вогню
Серед інших планують обговорити обстріли бойовиками позицій українських військових, попри режим рипинення вогню

Українська делегація в Тристоронній контактній групі повідомила про графік та порядок денний наступних засідань. Вони відбудуться 8 і 9 червня в режимі відеоконференцій.

У вівторок зустріч проведуть робочі групи з безпеки, політичних питань, а також гуманітарна і економічна робочі групи. У середу відбудеться загальне засідання Тристоронньої контактної групи.

Як зазначають у делегації, порядок денний зустрічей буде наступним:

  • питання щодо порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ, вдосконалення контрольного механізму
  • імплементація Мінських угод і підсумків Паризького саміту
  • забезпечення безпеки в зоні конфлікту, дотримання режиму припинення вогню
  • продовження розробки плану спільних кроків
  • відновлення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду, відкриття нових у Золотому і Щастя, обмін заручниками, доступ міжнародних організацій на окуповані території
  • відновлення «соціально-економічних зв’язків через лінію розмежування»

Зараз, згідно із заявою делегації, тривають консультації на рівні політичних радників «нормандської четвірки» щодо повернення до режиму припинення вогню.

Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню», яка формально чинна й далі, попри численні порушення її російськими гібридними силами. Ці сили порушують її, як і всі попередні такі домовленості, практично щодня, внаслідок чого українські військові час від часу – і останнім часом дедалі частіше – зазнають поранень чи й гинуть.

Читайте також: Росія незаконно утримує в тюрмах 9 громадянських журналістів – МЗС

Як повідомило Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України на запит Радіо Свобода, з моменту оголошення режиму припинення вогню 27 липня 2020 року і до 5 травня 2021 року в районі проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей загинули (померли) 99 військовослужбовців.

З цієї кількості 34 військових загинули «під час бойової обстановки», зазнали поранень 190 військовослужбовців, уточнили в ЗСУ.

XS
SM
MD
LG