Доступність посилання

ТОП новини

Стан засудженої РФ кримчанки Ірини Данилович погіршився – представництво президента


Ірина Данилович
Ірина Данилович

Стан здоров’я кримської активістки і громадянської журналістки Ірини Данилович, яка перебуває в російській колонії, продовжує погіршуватися, заявило Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Там нагадали, що протягом ув’язнення у Данилович почалися проблеми зі слухом (зараз жінка не чує повністю на ліве вухо), вона пережила щонайменше один мікроінсульт і страждає на запаморочення.

«Завдяки зусиллям сім’ї, адвокатів і правозахисників Ірині забезпечили мінімальне лікування, проте досі не змогли провести повноцінне обстеження. На сьогодні ліки, які Ірина отримує, не допомагають від постійного болю, а лише трохи гальмують негативні процеси і знімають деякі симптоми», – повідомляє представництво.

Там додали, що Данилович потребує невідкладного висококваліфікованого лікування, без якого може не вижити.

«Крім того, Ірина перебуває у пригніченому стані з огляду на серйозні проблеми зі здоров’ям і нещодавню смерть батька», – зазначили у представництві.

Відомство закликало до негайного звільнення Данилович, а також просить міжнародну спільноту відреагувати на дії Росії й посилити на неї тиск з метою звільнення всіх політв’язнів.

У 2022 році кримську журналістку і правозахисницю Ірину Данилович викрали співробітники ФСБ Росії. Згодом її звинуватили у зберіганні вибухових речовин, а у слідчому ізоляторі тривалий час не надавали медичну допомогу у зв’язку з гострим отитом.

Внаслідок цього активістка втратила слух на одне вухо, але так і не отримує лікування.

Минулого серпня, після прибуття для відбування покарання в колонію у місті Зеленокумськ Ставропольського краю Росії Данилович звернулася до медсанчастини через болі у вухах і голові, але у відповідь медик Лідія Морозова заявила, що біль сам мине, коли Данилович остаточно оглухне. 1 серпня 2024 року пішов із життя батько активістки, Броніслав Данилович.

XS
SM
MD
LG