Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Польща об’єднані спільною історією та «єдиною ціллю» – Данілов


За словами Олексія Данілова, Україна вдячна Польщі «за кожний злотий, снаряд чи добре слово»
За словами Олексія Данілова, Україна вдячна Польщі «за кожний злотий, снаряд чи добре слово»

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов 2 серпня прокоментував обмін критичними заявами між Україною та Польщею протягом останніх днів. Його коментар також поширило посольство України в Польщі 2 серпня.

За словами Данілова, Україна вдячна Польщі «за кожний злотий, снаряд чи добре слово», а також за надання прихистку українським біженцям.

«Ми об’єднанні спільною європейською історією, мільйонами родинних і дружніх зв’язків і єдиною ціллю – знищення московської потвори, яка посягнула на нашу і вашу свободу», – заявив Данілов.

Він зазначив, що саме Польща надала Україні першу партію зброї після початку повномасштабної російської агресії, надіславши партію мінометів.

Читайте також: Варшава сподівається, що Україна «врахує її позицію» щодо захисту польських аграріїв

«Напруження Великої війни інколи викликають емоційні дії і слова, але в нашій родині ми самостійні, без сторонньої допомоги зможемо владнати будь-які непорозуміння», – додав секретар РНБО.

Президент Володимир Зеленський у зверненні до послів 2 серпня не згадав про заяви польських посадовців напряму, проте зазначив, що найближчими місяцями в різних країнах плануються вибори. Парламентські вибори в Польщі плануються на осінь 2023 року.

«Нам потрібне розуміння, яке долає будь-яку таку політичну внутрішню конʼюнктуру. Потрібні нові прояви солідарності та нові програми співпраці й підтримки, довготривалої системної підтримки», – заявив він.

Міністерство закордонних справ Польщі 2 серпня запросило представника посольства України. Як повідомила пресслужба відомства, дипломату висловили сподівання, що Київ буде готовий врахувати позицію Варшави, зокрема, щодо захисту польського сільського господарства.

Читайте також: Президент Румунії звинуватив Росію у воєнних злочинах після останньої атаки на порти

Виклик українського посла до польського МЗС став дзеркальною відповіддю на те, що 1 серпня українське МЗС повідомило про виклик польського посла в Києві Бартоша Ціхоцького.

Причиною цього запрошення стало висловлювання керівника Бюро міжнародної політики президента Польщі Марціна Пшидача щодо України. Коментуючи в ефірі польського телебачення обмеження імпорту українського збіжжя, зокрема в Польщу, Пшидач завив, що «варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців і років».

Незабаром після цієї заяви заступник керівника офісу українського президента Андрій Сибіга написав у фейсбуці, що такі слова польського політика є маніпулятивними і такими, що нав’язують польському суспільству думку, що Україна начебто не цінує підтримку Польщі у боротьбі з російською агресією.

XS
SM
MD
LG