Доступність посилання

ТОП новини

«Серйозно загрожує свободі преси». CPJ закликає українських депутатів відмовитися від закону про медіа


Документ посилює «державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше», сказала Гульноза Саїд, координатор програм CPJ у Європі і Центральній Азії
Документ посилює «державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше», сказала Гульноза Саїд, координатор програм CPJ у Європі і Центральній Азії

Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав парламент України відмовитися від законопроєкту про медіа, який Верховна Рада наприкінці серпня ухвалила в першому читанні.

«Український законопроєкт про засоби масової інформації серйозно загрожує свободі преси в країні, посилюючи державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше, – сказала Гульноза Саїд, координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії. – Українські законодавці повинні відмовитися від законопроєкту або принаймні призупинити його розгляд у парламенті, доки Європейський союз не зможе висловити свої рекомендації».

У CPJ нагадують, що Україна, кандидат на вступ до ЄС, повинна реформувати своє законодавство про засоби масової інформації, щоб почати переговори про членство. Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив 23 серпня, що згаданий законопроєкт зараз перебуває на розгляді в ЄС і Раді Європи, які можуть дати свої рекомендації до кінця вересня.

На даний час на сайті Верховної Ради не вказано дату другого читання. «У них є 21 день [після першого читання], щоб внести правки. Але тоді на затвердження може знадобитися місяць або час до кінця року», – сказав CPJ Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

За даними ЗМІ, у разі ухвалення закон розширить повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, державного регулятора телерадіомовлення, дозволяючи йому регулювати онлайн- та друковані видання, анулювати реєстрацію і ліцензію будь-якого ЗМІ, блокувати онлайн-ЗМІ без рішення суду, і вимагати від платформ соціальних медіа та веб-браузерів видаляти вміст, заборонений законом.

Відповідно до аналізу, опублікованого НСЖУ в телеграмі, лише 10% законопроєкту безпосередньо стосуються зобов’язань, які Україна взяла на себе як кандидат на вступ до ЄС. «Решта свідчить про бажання влади більше впливати на ЗМІ: виносити заборони, штрафувати, закривати їх», – йдеться в заяві НСЖУ.

«Новий законопроєкт було внесено лише за кілька тижнів до голосування, без попереднього обговорення з журналістами і представниками ЗМІ», – сказав Томіленко.

CPJ вказує, що надіслав електронний лист до Верховної Ради щодо коментаря, але не отримав відповіді.

Верховна Рада 30 серпня ухвалила законопроєкт про медіа в першому читанні, його підтримали 233 народних депутатів.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук тоді заявив, що це – євроінтеграційний законопроєкт, намір ухвалити який привітало Представництво ЄС в Україні й Офіс Ради Європи в Україні.

За його словами, документом закріпили і доопрацювали положення щодо структури власності й фінансової прозорості у сфері медіа; закріпили квоти державної мови у сфері аудіовізуальних медіа; доопрацювали питання регулювання мовлення громад, з урахуванням рекомендацій експертів Ради Європи; розширили гарантії захисту дітей від шкідливого контенту; уточнили підстави для надання права на відповідь чи спростування інформації, відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи; доопрацювали процедуру здійснення контролю і нагляду у сфері медіа; посилили повноваження регулятора у частині накладання санкцій на суб’єктів у сфері медіа.

Нещодавно Інтернет Асоціація України заявила, що законопроєкт «Про медіа» суперечить декларованим цілям і загрожує «тоталітаризмом у медійній сфері».

Новий закон про медіа в Україні – це одна з вимог Європейського союзу для прийняття України в ЄС. Сучасні правила для медіаринку в Україні розробляли останні 10 років. У 2020 році навіть спробували проголосувати закон у парламенті, однак через критику і дискусії законопроєкт так і не ухвалили.

Закон про медіа: чи є загроза свободі слова? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG