Доступність посилання

ТОП новини

Чехія заборонила в’їзд росіянам без біометричних паспортів


Кордон Чехії, фото ілюстративне
Кордон Чехії, фото ілюстративне

Чехія з 3 липня припинила визнавати небіометричні паспорти Російської Федерації, повідомляє агентство CTK з посиланням на чеське міністерство закордонних справ.

«Якщо громадянин Росії з’являється в Чехії з небіометричним паспортом, то він чи вона перебуває тут нелегально, і ми намагаємося вирішити, що з ними робити», – заявила представниця відомства Маріана Вернерова. Вона пояснила, що документи старого зразка легше підробити.

Міністр закордонних справ країни Ян Ліпавський у соцмережі Х написав, що нова вимога до росіян зумовлена питаннями безпеки. «Ми не чекатимемо на чергову диверсію. Кожен, хто хоче залишитись у нашій країні, має довести, що він той, за кого себе видає. Тому росіянам буде недостатньо паспортів із небіометричними даними, яким, зокрема, користувалися вбивці у Врбетиці», – наголосив Ліпавський.

Як пише CTK, влада Чехії закликає інші європейські країни запровадити аналогічні обмеження. Данія вже також перестала впускати росіян із небіометричними паспортами.

Раніше влада Чехії запропонувала запровадити обмеження на пересування російських дипломатів Євросоюзом для боротьби з імовірними агентами російської розвідки. Зокрема, Чехія запропонувала приймати від дипломатів із РФ при оформленні документів лише біометричні паспорти.

У Росії зараз видається два типи закордонних паспортів. Біометричні терміном на 10 років і небіометричні – на п’ять.

Форум

XS
SM
MD
LG