Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії судять добровольця ЗСУ, якого за мародерство затримали українські військові


Філіп Сіман, фото з акаунту в LinkedIn
Філіп Сіман, фото з акаунту в LinkedIn

У Чехії розпочався суд над 27-річним громадянином країни Філіпом Сіманом, який воював добровольцем у лавах української армії. Його звинувачують у мародерстві в місці бойових дій, а також у службі в армії іноземної держави, повідомляють České noviny иSeznam Zprávy.

Українські військові затримали Сімана в квітні 2022 року та передали його Чехії. На батьківщині йому загрожує до 20 років ув’язнення.

У документах обвинувачення, які подані до Празького міського суду, сказано, що Сіман прибув до Києва через три тижні після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну та приєднався до добровольчого збройного батальйону «Карпатська Січ», який входить до складу української армії.

Він пройшов базову військову підготовку, отримав зброю, а потім із товаришами по службі був відправлений патрулювати передову та проводити так звані «зачистки» в містах Ірпінь та Буча поблизу української столиці.

У обвинувальному акті сказано, що під час служби Сіман неодноразово привласнював речі як загиблих, так і цивільних осіб.

Серед вкрадених ним речей позначені:

  • готівкові гроші,
  • ювелірні вироби,
  • інвестиційні зливки золота та срібла,
  • електронна книга,
  • і навіть сонцезахисні окуляри Gucci.

За словами прокурора Мартіна Біли, Сімана звинувачено в найманстві, бо він не мав дозволу тодішнього чеського президента Мілоша Земана воювати в лавах іноземної армії. Також він перед поїздкою мав знати норми міжнародного гуманітарного права.

У суді Філіп Сіман заявив, що поїхав воювати в Україну через те, що його родичі мають українське коріння.

На пред'явлені йому звинувачення в мародерстві Сіман заявив, що всі підрозділи «Січі» базувалися в покинутих будинках українських жителів, тому для бійців було звичною справою використати знайдені там підручні засоби. Знайдені цінності, гроші чи електроніку, за його словами, військові несли «до штабу» на випадок, якщо російські військові знову захоплять ці об’єкти. У суді Сіман визнав, що робив «морально неправильні вчинки».

Про мародерство Сіман розповів журналістам газети Seznam Zprávy ще торік. Він сказав, що ця розмова була не для запису і під час інтерв’ю він збрехав. «Я хотів здаватися кращим, цікавішим. Тому я збрехав у тому інтерв’ю», – заявив він.

Форум

XS
SM
MD
LG