Доступність посилання

ТОП новини

Чехія має намір переглянути відносини з Росією


Петр Фіала, лідер коаліції «Разом» (SPOLU), який має шанс стати головою уряду Чехії
Петр Фіала, лідер коаліції «Разом» (SPOLU), який має шанс стати головою уряду Чехії

Проєкт програми нової владної коаліції Чехії передбачає ревізію відносин із Китаєм і Росією, повідомили журналістам члени робочої групи з підготовки документа, передає видання Ceske Noviny.

Повідомляється також, що коаліція хоче ухвалити «закон Магнітського» – підтриманий кількома західними демократіями документ, який передбачає санкції проти представників російської влади, причетних до порушення прав людини.

«У підготовленому документі підкреслюється пріоритет двосторонніх відносин, перш за все, з Німеччиною, буде заявлено також про стратегічне партнерство з Ізраїлем і необхідність ревізії відносин із Росією та Китаєм», – сказав член робочої групи з підготовки програми Мартін Дворжак.

Коаліція також виступила за повернення до зовнішньої політики першого президента Чехії Вацлава Гавела, спираючись на права людини і громадянське суспільство, а також співробітництво в межах НАТО і ЄС.

При цьому коаліція планує запобігти доступу «недемократичних держав» до ключової інфраструктури Чехії, а також наростити витрати на оборону до 2% ВВП. Зараз цей показник становить 1,34% ВВП.

Парламентські вибори в Чехії пройшли 8–9 жовтня. Перемогу на них здобули опоненти чинного прем’єр-міністра Андрея Бабіша – коаліція «Разом» (SPOLU), яку склали три опозиційні правоцентристські партії.

Відносини Москви і Праги погіршилися після того, як чеська влада заявила про причетність російського ГРУ до вибухів на складі боєприпасів у Врбетицях у 2014 році. Прага після цього вислала 18 російських дипломатів, у відповідь Росія вислала 20 співробітників посольства Чехії в Москві. У травні 2021 року уряд Росії затвердив перелік недружніх країн, до якого увійшли лише США і Чехія.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG