Доступність посилання

ТОП новини

У Центральній Європі є загроза повені, в Румунії загинули люди


Чеські екстрені служби готуються до повені, вересень 2024 року
Чеські екстрені служби готуються до повені, вересень 2024 року

Влада Румунії, Чехії, Польщі, Словаччини, Австрії та інших країн Центральної Європи на тлі сильних дощів готується до повеней.

У Румунії в Галацькому повіті в ніч на 14 вересня загинули п’ятеро людей, число жертв може бути вищим, повідомляє румунська служба Радіо Свобода. У країні закриті 13 ділянок державних та місцевих трас. У деяких населених пунктах вода сягнула трьох метрів. Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку планує відвідати постраждалі райони, щоб разом із місцевою владою оцінити наслідки повеней.

У Чехії зростає рівень води у річках. На сході країни тисячі будинків позбавлені електрики. Очікується, що до вечора суботи ситуація ускладниться через сильний вітер.

У Празі вода у Влтаві досягне найвищого рівня в ніч на неділю, 15 вересня. За оцінками вона підніметься на 60–80 сантиметрів. Празький зоопарк, який сильно постраждав під час повеней 2002 і 2013 років, заявив, що за потреби готовий до евакуації тварин. Зоопарк у вихідні закритий для відвідувачів.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала закликав жителів країни готуватися до найгіршого розвитку ситуації, яку він порівняв із повенями 1997 та 2002 років. Тоді загинуло кількадесят людей.

У місті Вроцлав, на південному сході Польщі, створений кризовий штаб. За прогнозами синоптиків, у місті може випасти 380 міліметрів опадів. Таких високих показників у Вроцлаві за всю історію спостережень не фіксували.

Польська влада закликала жителів запастися продуктами та готуватися до відключень електроенергії. Прем’єр-міністр Дональд Туск зазначив, що причин для паніки немає, але громадянам потрібно бути повністю мобілізованими.

В Австрії прогнозуються сильні дощі та сніг у горах. Опади можуть призвести до зсувів. У Відні та різних частинах країни очікують понад 200 міліметрів опадів. Австрійська армія приведена у бойову готовність для допомоги цивільним екстреним службам.

Форум

XS
SM
MD
LG