Доступність посилання

ТОП новини

Максим Буткевич передав Зеленському список ув’язнених РФ журналістів і правозахисників


Буткевич закликав продовжувати роботу з визволення українських військовополонених і цивільних
Буткевич закликав продовжувати роботу з визволення українських військовополонених і цивільних

Звільнений з російського полону правозахисник Максим Буткевич передав президенту Володимиру Зеленському список із 30 ув’язнених журналістів та двох правозахисників, підготовлений Центром прав людини ZMINA.

23 жовтня президент зустрівся із представниками громадянського суспільства, де був присутній Буткевич.

Як зазначають правозахисники, у своєму виступі Буткевич розповів, що його звільнення з полону було першим з колонії на Луганщині, де він відбував покарання разом із чотирма десятками інших військовополонених, засуджених за сфабрикованими справами, і це дає надію, що «процес розморожений».

Він закликав продовжувати роботу з визволення українських військовополонених і цивільних та окремо згадав про правозахисників і журналістів у полоні Кремля.

18 жовтня з російського полону повернувся військовослужбовець і правозахисник Максим Буткевич. Він є одним з 95 українців, яких звільнили увечері 18 жовтня (95 російських полонених були повернуті у Росію). Правозахисник мобілізувався у 2022 році та вже влітку потрапив у полон. Російський суд на окупованій Луганщині судив його за нібито насильство над цивільними і дав 13 років тюрми.

За даними Інституту масової інформації, у російському полоні станом на 18 жовтня 2024 року, за даними Інституту масової інформації, перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та два журналісти-комбатанти.

Форум

XS
SM
MD
LG