Доступність посилання

ТОП новини

Компанія «Булгаргаз» позивається проти «Газпрому»


Europe Russia Natural Gas Explainer
Europe Russia Natural Gas Explainer

Болгарський газовий дистриб’ютор «Булгаргаз» подав позов до російського концерну «Газпром». Компанія вимагає відшкодувати їй збитки на суму понад 400 мільйонів євро через одностороннє призупинення постачання природного газу понад два роки тому, йдеться у повідомленні на сайті «Булгаргазу».

Позов поданий 8 липня до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торговій палаті у Парижі.

Болгарський дистриб’ютор зазначає, що наприкінці травня 2024 року російській стороні був надісланий запит на добровільне врегулювання претензії – відповідно до договору між двома компаніями. Але Москва не вдалася до врегулювання питання в позасудовому порядку, стверджують у «Булгаргазі».

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році Росія запровадила двоетапний порядок оплати за постачання природного газу, що передбачає кінцевий розрахунок у рублях, а не у валютах, передбачених підписаними довгостроковими контрактами. Болгарія відмовилася це зробити. У відповідь Росія у квітні 2022 року припинила постачання газу, зазначає болгарська служба Радіо Свобода.

Компанії кількох європейських країн, зокрема Італії, Франції, Польщі, Фінляндії, вже подали арбітражні позови проти «Газпрому» через припинення постачання. У червні арбітражний суд у Стокгольмі ухвалив рішення на користь німецького енергоконцерну Uniper, який домігся права розірвати свій довгостроковий контракт із «Газпромекспортом» та компенсації в розмірі 13 мільярдів євро.

Болгарія стала однією з останніх країн, яка заявила про намір подати аналогічну скаргу. Болгарські чиновники раніше висловлювали сумніви щодо ефективності позову до «Газпрому».

Влада ЄС включила до пакетів санкцій проти Росії за війну в Україні заборону надання юридичних послуг російським компаніям. На думку Москви, це унеможливлює здійснення справедливого судового розгляду на території країн ЄС. Російські суди вже ухвалили кілька рішень про заборону європейським контрагентам «Газпрому» вести розгляди в закордонних судах та арбітражних інститутах, зазначає «Інтерфакс».

Форум

XS
SM
MD
LG