Доступність посилання

ТОП новини

Новий прем’єр Британії дав зрозуміти, що Україна може використовувати британські ракети для ударів по Росії (ОНОВЛЕНО)


Кір Стармер, лідер Лейбористської партії Великої Британії, біля цивільних автомашин, знищених внаслідок російського наступу в місті Ірпінь під Києвом, 16 лютого 2023 року
Кір Стармер, лідер Лейбористської партії Великої Британії, біля цивільних автомашин, знищених внаслідок російського наступу в місті Ірпінь під Києвом, 16 лютого 2023 року

Новий прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер дав зрозуміти, що Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території Росії, підтвердивши, що він продовжуватиме політику попереднього уряду щодо використання зброї дальнього радіусу дії.

Відповідаючи на запитання репортера агентства Bloomberg, Стармер погодився, що Україна має сама вирішувати, як вона використовуватиме ракети Storm Shadow, надані Великобританією.

Ракети повинні «використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права», сказав британський прем’єр, додавши, що Storm Shadows будуть використовуватися «в оборонних цілях».

«Але саме Україна має вирішити, як їх використовувати в цих оборонних цілях», – наголосив Кір Стармер, який минулого тижня очолив британський уряд.

ОНОВЛЕННЯ: згодом видання The Telegraph із посиланням на Даунінґ-стріт заперечило, що Велика Британія не давала дозволу Україні використовувати далекобійні ракети Storm Shadows для удару по Росії. Однак офіційних повідомлень Лондона про це немає.

Читайте також: Новий прем’єр Британії обіцяє, що «зміни почнуться зараз», але Україна – це інше питання

Storm Shadow – це крилаті ракети з точним наведенням і дальністю стрільби понад 250 кілометрів.

Після початку російського наступу на Харківщині у травні президент України Володимир Зеленський заявив, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

Україна заявила, що їй необхідно завдавати ударів по військових цілях на території Росії, щоб захистити себе і відбити російські атаки. Деякі європейські країни, такі як Великобританія, висловили підтримку позиції Києва, однак США поки що чинить опір зняттю всіх обмежень щодо використання Україною своєї зброї.

Форум

XS
SM
MD
LG