Доступність посилання

ТОП новини

Британія передасть Маврикію суверенітет над архіпелагом Чагос


Острів Дієго-Гарсія на архіпелазі Чагос
Острів Дієго-Гарсія на архіпелазі Чагос

Велика Британія передасть Маврикію суверенітет над архіпелагом Чагос в Індійському океані. Рішення анонсував 3 жовтня британський уряд. Маврикій 50 років вимагав передати йому острови.

Острови Чагос залишалися під британським управлінням після визнання незалежності Маврикію у 1968 році. З 1966 по 1973 рік з островів виселили місцеве населення. На найбільшому острові, Дієго-Гарсія, розмістили американську військову базу. Нині нею керують спільно Британія і США.

У рамках угоди люди, переміщені десятиліттями тому, зможуть повернутися додому, тоді як Лондон збереже контроль над військовою базою на Дієго-Гарсія.

У 2019 році Міжнародний суд ООН зробив висновок, що відділення архіпелагу Чагос від Маврикія в ході деколонізації порушувало міжнародне право.

Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що нинішня угода закриє можливість нелегальним мігрантам проникати в королівство через архіпелаг. У повідомленні йдеться, що угода про передачу островів підтримана Сполученими Штатами й Індією.

Форум

XS
SM
MD
LG