Доступність посилання

ТОП новини

Боррель підтримав зняття обмежень для України на удари західною зброєю по армії РФ


Жозеп Боррель додав, що повідомив міністру закордонних справ України Дмитру Куліебі про підтримку Євросоюзом боротьби України з російською агресією
Жозеп Боррель додав, що повідомив міністру закордонних справ України Дмитру Куліебі про підтримку Євросоюзом боротьби України з російською агресією

Наступ України в Курській області Росії став «серйозним ударом» по наративу Володимира Путіна, заявив високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель 21 серпня.

Він також висловився на користь дозволу Україні застосовувати західну зброю по російських військових цілях.

«Зняття обмежень на використання засобів проти російських військових, які беруть участь в агресії проти України, відповідно до міжнародного права, мало б кілька важливих наслідків», – заявив Боррель.

Серед таких наслідків дипломат назвав:

  • посилення української оборони шляхом знищення «безпечної зони» Росії для її атак і бомбардувань українських міст та інфраструктури
  • порятунок життів та зменшення руйнувань в Україні
  • сприяння просуванню мирних зусиль

Боррель додав, що повідомив міністру закордонних справ України Дмитру Куліебі про підтримку Євросоюзом боротьби України з російською агресією:

«Я з нетерпінням чекаю зустрічі з ним у Брюсселі та обговорення з міністрами закордонних справ та міністрами оборони ЄС наступного тижня, щоб просувати нашу підтримку Україні».

Читайте також: США не змінили свою політику щодо далекобійних ударів по території РФ, незважаючи на Курську операцію ЗСУ

Україна закликає західних партнерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для ударів вглиб території РФ. Скасування таких обмежень підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Однак, наприклад, США, Німеччина цього не підтримують.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що якби партнери зняли всі наявні обмеження на застосування зброї на території Росії, то Київ не потребував б фізичного заходу, зокрема, на Курщину заради захисту українського прикордоння та знищення російського потенціалу агресії.

Форум

XS
SM
MD
LG