Доступність посилання

ТОП новини

США застерегли Китай від можливих поставок зброї Росії – Блінкен


Китай повідомлення про можливу допомогу Росії поки що не коментував
Китай повідомлення про можливу допомогу Росії поки що не коментував

США занепокоєні тим, що Китай розглядає можливість постачання зброї Росії для підтримки її війни проти України, заявив у розмові з телеканалом NBC News держсекретар США Ентоні Блінкен.

За словами дипломата, під час зустрічі з головою канцелярії комісії із закордонних справ ЦК Компартії Китаю Ваном Ї він попередив про серйозні наслідки для Пекіна у разі початку постачання озброєнь Москві. Ентоні Блінкен і Ван Ї зустрілися на полях Мюнхенської конференції з безпеки. Зустріч у графіку Блінкена не анонсувалась.

Джерела NBC раніше повідомляли, що Китай може надавати Росії нелетальну допомогу, зокрема постачати військову форму і бронежилети для весняного наступу, але подробиць співрозмовники телеканалу, четверо неназваних американських чиновників, розкривати відмовилися.

За даними агентства Bloomberg, США в січні надали КНР докази того, що деякі китайські держкомпанії можуть надавати нелетальну військову та економічну допомогу Росії у війні Україною. За словами співрозмовників агентства, Вашингтон вважає, що Пекін хоче допомогти Росії і не є нейтральною стороною.

Китай повідомлення про можливу допомогу Росії поки що не коментував.

Зустріч Блінкена та Вана Ї відбулася на тлі недавнього скандалу з китайським аеростатом, який потрапив у повітряний простір США і який влада Сполучених Штатів назвала складним висотним шпигунським апаратом, а не кулею, призначеною для спостереження за погодою, про що заявляв Китай.

Держсекретар на зустрічі назвав те, що сталося, безвідповідальним актом і підкреслив, що таке більше не повинно повторюватися. У відповідь на інцидент із повітряною кулею Блінкен скасував свій візит до Китаю, де він мав зустрітися з головою КНР Сі Цзіньпінем.

Ван Ї, коментуючи підсумки зустрічі з Блінкеном, заявив, що поведінка США в ситуації з повітряною кулею «близька до істерії». За словами китайського дипломата, Пекін вимагав від Вашингтона врегулювати питання спокійно, але прохання проігнорували, і аеростат збили винищувачі. Ван Ї зазначив, що збитий пристрій був цивільним і потрапив американський повітряний простір через сильний вітер.

Ван Ї також заявив, що Китай прагне взаємної поваги та співпраці зі США, але Вашингтон бачить у КНР серйозного геополітичного конкурента. Такий погляд Пекін вважає хибним, сказав дипломат.

XS
SM
MD
LG