Доступність посилання

ТОП новини

Іран може виготовити матеріал для ядерної бомби за «один-два тижні» – Блінкен


На фотографії, опублікованій у 2019 році Організацією з атомної енергії Ірану, зображені центрифуги на заводі зі збагачення урану в Натанзі
На фотографії, опублікованій у 2019 році Організацією з атомної енергії Ірану, зображені центрифуги на заводі зі збагачення урану в Натанзі

Держсекретар США Ентоні Блінкен 19 липня заявив, що Іран здатний виготовити розщеплюваний матеріал для використання в ядерній зброї упродовж «одного-двох тижнів».

Попри коментарі нового президента Ірану Масуда Пезешкіана, який заявив, що виступає за відновлення укладеної 2015 року ядерної угоди між Іраном і світовими державами, Блінкен сказав, що Сполучені Штати бачать ознаки того, що Іран просунувся вперед у своїй ядерній програмі.

«Замість того, щоб мати щонайменше рік до досягнення проривної потужності з виробництва розщеплюваного матеріалу для ядерної зброї, Іранові тепер залишилося, мабуть, один або два тижні до цього», – сказав Блінкен на форумі з безпеки в Колорадо.

У червні Іран розкритикував резолюцію Ради керівників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яка закликала Тегеран посилити співпрацю з ядерною агенцією ООН.

Правління МАГАТЕ, до складу якого входять 35 країн, 5 червня проголосувало за ухвалення резолюції, поданої Великою Британією, Францією й Німеччиною.

Міністерство закордонних справ Ірану заявило, що «рішуче засуджує» резолюцію, яку назвало «політичним і неконструктивним» кроком.

МЗС додало, що Тегеран «відданий продовженню технічної співпраці» з МАГАТЕ за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї і Угодою про гарантії з МАГАТЕ.

Форум

XS
SM
MD
LG