Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі журналіста Полянського звинуватили у зраді державі


Данило Полянський
Данило Полянський

У Білорусі журналіста Данила Полянського звинуватили у зраді державі, повідомила Білоруська асоціація журналістів 16 жовтня.

Полянського затримали, ймовірно, 19 вересня після повернення від родичів із Росії. У РФ його машину зупинили співробітники ФСБ і звинуватили у непокорі через те, що він відмовився пред’являти їм документи.

«Данило казав, що на той момент його паспорт був у руках російського силовика, – розповів один із знайомих Полянського. – Пізніше, коли він повернувся до Бреста, його затримали співробітники КДБ».

Данилові Полянському 53 роки. Його помістили під варту у СІЗО. Він співпрацював із державними та комерційними телеканалами, а також із незалежними регіональними сайтами. Упродовж останніх років він був волонтером пошуково-рятувального загону «Ангел».

За даними правозахисного проєкту «Вясна», у 2023 році не менш як 125 людей затримали після повернення до Білорусі з-за кордону. За даними правозахисників, більшість із них затримали після того, як їхні телефони перевірили співробітники Комітету державної безпеки або Державного митного комітету.

У лютому 2023 року влада Білорусі заявила про створення спеціальної комісії для тих, хто хоче повернутися додому з-за кордону, куди люди виїхали після протестів 2020 року. До складу комісії увійшли силовики, чиновники та представники державних ЗМІ. Усі вони відкрито попереджали, що після повернення людина може зазнати кримінального переслідування.

Форум

XS
SM
MD
LG