Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі помер активіст, побитий торік в ізоляторі тимчасового тримання


Олексій Тамілов
Олексій Тамілов

У білоруському місті Вітебську помер 52-річний активіст Олексій Тамілов, у березні 2023 року побитий силовиками в ізоляторі тимчасового тримання. Його друзі розповіли, що причиною смерті став інсульт, повідомляє вітебське відділення правозахисного центру «Вясна». За даними правозахисників, Тамілов не відновився після отриманих за ґратами травм.

У березні 2023 року вітебські силовики затримали Тамілова під час рейду. Активіст Ян Державцев розповідав білоруській службі Радіо Свобода, що вони опинилися в одній камері в ізоляторі. За його словами, Тамілова затримали за підписку на так звані «екстремістські» канали.

«Уранці охорона вивела нас у коридор на огляд, а Олексію наказали залишитися. До камери увірвалися кілька охоронців-карателів, і ми, стоячи в коридорі, чули, як вони били його палицями, а може, й чимось ще. Олексій спочатку голосно закричав, а потім лише застогнав», – сказав активіст.

Як розповів Державцев, побиття тривало кілька хвилин. Коли решта затриманих повернулася до камери, Тамілов лежав, стогнав і не міг говорити. Серед його співкамерників був лікар, який оглянув чоловіка і сказав, що у нього зламані ребра та колінна чашка, а також пошкоджено голову. «Ми стали стукати у двері та просити викликати лікаря та надати Олексію медичну допомогу. Прийшли охоронці та витягли Олексія в коридор, більше ми його ніколи не бачили. Через деякий час я дізнався, що він перебуває в реанімації», – повідомив Державцев.

Форум

XS
SM
MD
LG