Доступність посилання

ТОП новини

«Агенти СБУ»: у Білорусі судять громадянина України й двох місцевих жителів


Ще троє фігурантів справи, серед яких В’ячеслав Бородій, не були присутні на суді
Ще троє фігурантів справи, серед яких В’ячеслав Бородій, не були присутні на суді

Трьох чоловіків у Білорусі звинувачують у підготовці терактів на залізниці. Ще троє, яких затримали силовики у цій справі, до суду не потрапили, передає білоруська служба Радіо Свобода.

У Мінському міському суді 22 жовтня починається суд над так званими «агентами СБУ», яких майже рік тому затримали за підозрою в підготовці терактів на Білоруській залізниці.

На лаві підсудних перебувають громадянин України Іван Лихолат, а також білоруси Борис Пухальський та Іван Бородич.

За даними слідства, «агентурний терористичний осередок» нібито створив житель Гродно, громадянин України Іван Лихолат. Йому 32 роки, етнічний українець, народився в Гродно. Силовики стверджують, що у 2012-2013 роках Іван Лихолат служив у розвідці Збройних сил України, потім повернувся до Гродно, де влаштувався на роботу та створив сім’ю.

Читайте також: У Мінську почався суд у справі про удар по авіабазі, під час якого був пошкоджений російський А-50

Як стверджує обвинувачення, Лихолат нібито вийшов на контакт із СБУ та на її завдання долучився до підготовки терактів на залізниці знайомими гродненцями Борисом Пухальським, також етнічним українцем, та білорусом Іваном Бородичем.

За інформацією силовиків, Пухальського нібито затримали після того, як він привіз у Толочинський район вибухівку, яку взяв зі схованки в Кобринському районі.

Це сталося 4 вересня, затримання проводили співробітники групи «А» КДБ. Пізніше державні білоруські ЗМІ повідомили, що «на місці планованого теракту вилучено 1 кг гексану, дроти, детонатор і магніт для кріплення вибухівки до рейок».

Івана Лихолата та Івана Бородича затримали у Гродно у вересні 2023 року.

Читайте також: «Білоруський гаюн»: російські дрони залітали в Білорусь під час нічного удару РФ по Україні

Як повідомляє правозахисний центр «Вясна», підсудним інкримінують шість статей Кримінального кодексу Білорусі, в тому числі про терористичний акт, незаконне поводження з боєприпасами та державну зраду. Лише за статтею про теракт фігурантам загрожують довічне ув’язнення або смертна кара.

11 вересня 2023 року на державному телеканалі «Білорусь 1» показали пропагандистський фільм «Демони терору», в якому повідомлялося про затримання шістьох людей, нібито причетних до підготовки терактів на білоруській залізниці.

Крім Івана Лихолата, Бориса Пухальського та Івана Бородича, серед затриманих також називали українського єгеря В’ячеслава Бородія та білорусів Павла Вабищевича та Андрія Зіненка. Останніх двох показали на допитах у СІЗО КДБ, на їхніх обличчях були сліди побоїв.

Форум

XS
SM
MD
LG