Доступність посилання

ТОП новини

«Білоруський гаюн»: у Білорусі вперше задіяли авіацію для збиття «Шахеда»


За інформацією проєкту «Білоруський Гаюн», після входження «Шахеда» в повітряний простір Білорусі винищувач білоруських ВПС близько 20 хвилин переслідував його
За інформацією проєкту «Білоруський Гаюн», після входження «Шахеда» в повітряний простір Білорусі винищувач білоруських ВПС близько 20 хвилин переслідував його

У ніч на 29 серпня під час чергової атаки Росії на Україну один із випущених російськими військовими безпілотників типу Shahed знову пролетів над територією Білорусі в Єльcькому районі.

За інформацією проєкту «Білоруський Гаюн», після входження «Шахеда» в повітряний простір Білорусі винищувач білоруських ВПС близько 20 хвилин переслідував його, а близько 03:55 в Єльському районі Гомельської області було чутно щонайменше 2 вибухи і спостерігався яскравий спалах в небі.

«Білоруський гаюн» пише, що це, ймовірно, перший зафіксований випадок, коли винищувач ВПС Білорусі зробив спробу знищити реальну військову ціль у небі – російський безпілотник-камікадзе.

Раніше українська сторона повідомляла про заліт російських безпілотників в Білорусь.

8 серпня білоруський політик Світлана Тихановська повідомила в соцмережі Х, що, за її даними, в липні в повітряний простір Білорусі вторглися щонайменше 9 російських безпілотників «Шахед», з яких «один вибухнув, інший зник, а решта» продовжили політ в Україну».

Офіційний Мінськ не заявляв російській стороні жодних протестів у зв’язку із цими інцидентами.

Олександр Лукашенко підтримав повномасштабне російське вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, жертвами чого стали десятки тисяч мирних українців.

Форум

XS
SM
MD
LG