Доступність посилання

ТОП новини

«Залучили 30 людей»: команда Bihus.Info розповіла нові деталі стеження за журналістами


Команда Bihus.Info повідомила нові деталі щодо стеження за журналістами. До прослуховування медійників нібито причетні «щонайменше 30 людей»
Команда Bihus.Info повідомила нові деталі щодо стеження за журналістами. До прослуховування медійників нібито причетні «щонайменше 30 людей»

Команда Bihus.Info повідомила нові деталі щодо стеження за журналістами. До прослуховування медійників начебто причетні «щонайменше 30 людей», йдеться в повідомленні на каналі Bihus.Info.

«Наша команда повернулася в місце Х - етнографічний комплекс «Українське село» під Києвом, де відбувалась новорічна вилазка і стеження за співробітниками. І після спілкування з персоналом ми були вражені масштабами «спецоперації» та ницістю тих, хто її організував», – йдеться у повідомленні журналістів.

Зазначається, що за тиждень до прибуття журналістів у комплекс приїжджав чоловік, якого «дуже цікавив ресторан». Проте не меню, а де стоїть ялинка, колонки та обігрівачі. Він забронював на 26 грудня, за день до заїзду команди Bihus.Info, ті ж самі номери, що й у журналістів і сауну.

Водночас, за словами команди, 26 грудня персонал комплексу спостерігав «найдивніший корпоратив»: 30 людей замовкали щоразу, коли в ресторан заходили співробітники. Ймовірно, ці ж люди встановили камери у готельних номерах команди, а також і в сауні. Так, співробітники згадали, що бачили у своїх кімнатах «щось схоже на пожежну сигналізацію». Проте, коли команда туди повернулася знову, «сигналізацій» не було.

«Коли ми заїхали, більшість «технічної команди» виїхала. А коли наступного дня виїхали ми, у комплекс подзвонив дивний чоловік, який знову забронював усі ті номери, в яких жила команда. Після цього приїхали всього кілька людей, які взяли ключі від усіх номерів. Імовірно, щоб забрати камери», – додали журналісти.

Днями у мережі з’явилося відео нібито з співробітниками Bihus.Info, на відео були продемонстровані записи розмов і вживання, ймовірно, наркотиків. Після цього керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання операторами його проєкту заборонених речовин. «Але, по-перше, їм прослуховували телефони… По-друге, у будиночок, де вони жили, встановили камеру і зняли процес вживання», – наголосив Бігус.

Згодом у Bihus.Info заявили, що відео з матеріалів стеження і прослуховування журналістів свідчить, що за ними стежили близько року. Служба безпеки України напередодні заявила, що розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників журналістського проєкту Bihus.Info.

У поліції 17 січня заявили, що їхні слідчі перебувають на звʼязку з юристами проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) заявив, що комітет найближчим часом сформує запит до СБУ задля з’ясування причетних до стеження за журналістами Bihus.Info.

Служба безпеки України розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки представників журналістського проєкту Bihus.Info.

15 січня про намагання невідомих проникнути до його помешкання повідомив журналіст-розслідувач Юрій Ніколов. Поліція Києва повідомила, що перевіряє факт погроз журналістові.

Юрій Ніколов – журналіст-розслідувач, який розкрив, серед іншого, зловживання на закупівлях для Міністерства оборони (зокрема, відомий випадок про «яйця по 17 гривень»).

Медіарух – об’єднання журналістів провідних українських медіа й експертів медійних організацій – заявив про системний тиск на незалежних журналістів і розслідувачів і закликав відреагувати президента України Володимира Зеленського, правоохоронні органи і громадянське суспільство.

Президент Зеленський, реагуючи на події, заявив, що «тиск на журналістів неприпустимий». Він додав, що говорив про це із правоохоронцями, зокрема, з головою Служби безпеки України.

Форум

XS
SM
MD
LG