Доступність посилання

ТОП новини

ISW: російські військові блогери скаржаться, що ЗСУ суттєво переважають у використанні дронів


Військовослужбовці України запускають БПЛА Vampire (український ударний безпілотник) поблизу лінії фронту. Запорізька область, Україна, 2 лютого 2024 року
Військовослужбовці України запускають БПЛА Vampire (український ударний безпілотник) поблизу лінії фронту. Запорізька область, Україна, 2 лютого 2024 року

Частина російських військових блогерів скаржитися на переважаючі можливості українських безпілотників і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) на полі бою, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 4 червня 2024 року.

Зокрема російський коментатор, який раніше служив інструктором підрозділу «Шторм-З», 4 червня опублікував список скарг, в якому описав проблеми і стверджував, що ефективне і повсюдне використання українських безпілотників зараз є «провідним фактором» у здатності України відбивати російські наступальні дії, пишуть аналітики.

«Блогер стверджував, що українські штурмові групи мають перевагу в 3-4:1 за кількістю безпілотників над російськими штурмовими підрозділами, тоді як українські механізовані групи мають перевагу в 6-10:1 за кількістю безпілотників над аналогічними російськими підрозділами», – вказано у звіті.

Він також зазначив, що, на відміну від Росії, Україна має спеціалізовані та централізовані підрозділи безпілотників у складі існуючих українських сухопутних підрозділах.

Ще один блогер зазначив, що спеціалізовані українські підрозділи безпілотників активно атакували і знищували незахищену російську бронетехніку в напрямку Авдіївки, що перешкоджає російським наступальним діям у цьому регіоні.

«Мілблогер підкреслив, що забезпечення російських військ безпілотниками FPV і необхідними системами РЕБ і РХБ захисту здійснюється на волонтерських засадах, оскільки не існує централізованого механізму постачання з боку Міністерства оборони (МО) Росії», – пишуть в ISW.

В Інституті вивчення війни зазначають, що російські війська, ймовірно, відчуватимуть тиск, щоб зберегти технологічний і тактичний паритет на полі бою. Ця гонка між наступом і обороною та нарощуванням потенціалу є центральним елементом розвитку бойових засобів у сучасній війні.

Раніше Кабінет міністрів підтримав проєкт президента Володимира Зеленського про створення Сил безпілотних систем як окремого роду військ у складі Збройних сил України.

Розвідувальні й ударні безпілотники широко застосовуються в ході війни Росії проти України з обох сторін після початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. Водночас Росія, окрім застосування на полі бою, також запускає їх по цивільній інфраструктурі України.

Форум

XS
SM
MD
LG