Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони РФ Бєлоусов відреагував на дрони США над Чорним морем


Російський літак Су-27 скидає паливо над американським розвідувальним безпілотником MQ-9 над Чорним морем, 14 березня 2023 року, кадр із відео
Російський літак Су-27 скидає паливо над американським розвідувальним безпілотником MQ-9 над Чорним морем, 14 березня 2023 року, кадр із відео

Міністр оборони РФ Андрій Білоусов доручив російському Генеральному штабу «внести пропозиції щодо заходів оперативного реагування» на польоти американських безпілотників над Чорним морем.

У заяві, поширеній міністерством оборони 28 червня, йдеться про «збільшену інтенсивність польотів стратегічних безпілотних літальних апаратів США над акваторією Чорного моря, які здійснюють розвідку та цілевказування високоточній зброї, що постачається Збройним силам України західними державами для завдавання ударів по об’єктах Росії».

Польоти безпілотників російське військове відомство розцінює як провокації і вважає, що вони «свідчать про все більше залучення США та країн НАТО до конфлікту в Україні на боці київського режиму».

Як вважають у Москві, такі польоти підвищують ймовірність інцидентів у повітряному просторі з літальними апаратами Повітряно-космічних сил Росії, що збільшує ризик прямої конфронтації альянсу з Російською Федерацією. Відповідальність за це нестимуть країни НАТО, йдеться в заяві міністерства оборони РФ.

Ця заява з’явилася через кілька днів після того, як неофіційні джерела повідомили про збитий над Чорним морем американський дрон Global Hawk. Офіційно ця інформація ані Росією, ані США не була підтверджена.

У березні 2023 року американський безпілотник MQ-9 розбився в Чорному морі після зіткнення з російським Су-27 над нейтральними водами. Судячи із поширених американськими військовими відеокадрів, дрон упав, коли російський винищувач скинув перед ним паливо. У російському військовому відомстві стверджували, що безпілотник перейшов у некерований політ і розбився «внаслідок різкого маневрування».

Екіпаж винищувача Су-27 нагородили російськими орденами. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі тоді прокоментував це так: «Я не розумію, чому вони нагородили за хоробрість льотчика, який, у гіршому випадку, зловмисно наражав себе і американську власність на великий ризик, а в кращому – просто ідіот».

Після інциденту з MQ-9 міністерство оборони РФ неодноразово повідомляло, що піднімало авіацію на перехоплення безпілотників країн НАТО над Чорним морем.

Американські безпілотники здійснюють патрулювання над Чорним морем у нейтральному повітряному просторі, не входячи в повітряний простір України, частину якого (в тому числі над окупованим Кримом) нині контролює російська авіація.

Форум

XS
SM
MD
LG