Доступність посилання

ТОП новини

Байден розповів, чим цінний «Український договір»


Президент CША Джо Байден заявив, що «Український договір» є «центральною частиною мосту» на шляху України до НАТО.
Президент CША Джо Байден заявив, що «Український договір» є «центральною частиною мосту» на шляху України до НАТО.

Президент CША Джо Байден заявив, що «Український договір» об’єднує понад 20 країн «в єдину, скоординовану та комплексну архітектуру» для підтримки України не лише зараз, але й на роки в майбутньому.

За його словами, у короткостроковій перспективі підписанти угоди продовжують постачати Україні зброю та боєприпаси, а також забезпечують необхідну підготовку, у середньостроковій – допомагають розбудувати «майбутні сили, які матимуть можливості як для захисту України, так і для стримування подальшої агресії».

«У довгостроковій перспективі, після закінчення цієї війни, якщо Путін колись спробує знову напасти, усі країни, які підтримали угоду, пообіцяли підтримувати Україну так само, як ми це робимо зараз. Як я казав раніше – ми будуємо міст до НАТО для України, шлях, який веде до членства. Цей договір є центральною частиною цього мосту», – заявив Байден.

У Вашингтоні 24 лідери країн-членів НАТО та Україна схвалили «Український договір», що є частиною зобов’язань щодо довгострокової безпеки України. Серед іншого, підписанти зобов’язались, що «швидко і колективно» зібратись на найвищому рівні для узгодження кроків на підтримку України у разі можливого майбутнього нападу після завершення нинішніх бойових дій.

США раніше пообіцяли, що на саміті НАТО у Вашингтоні Україна отримає так званий «міст» до членства в альянс.

Учасники саміту, який проходив 9-11 липня у Вашингтоні, у своїй декларації заявили про «конкретний» прогрес України на «незворотньому шляху» до повної євроатлантичної інтеграції.

Україна чітко дала зрозуміти, що її мета – стати членом НАТО. Київ і деякі його союзники в НАТО, особливо у Східній Європі, наполягають на запрошенні до членства, хоча й визнають, що Україна не може вступити до НАТО, перебуваючи в стані війни.

Форум

XS
SM
MD
LG