Доступність посилання

ТОП новини

WikiLeaks заявляє, що Джуліан Ассанж «вільний» і залишив Британію


Ассанжа п’ять років утримували у Британії у той час, як він боровся з екстрадицією до США, які намагалися притягнути його до відповідальності за розкриття військових таємниць
Ассанжа п’ять років утримували у Британії у той час, як він боровся з екстрадицією до США, які намагалися притягнути його до відповідальності за розкриття військових таємниць

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж частково визнав провину, був звільнений із в’язниці 24 червня і залишив Велику Британію, повідомляє WikiLeaks.

«Джуліан Ассанж – вільний», – йдеться в повідомленні.

Ассанжа п’ять років утримували у Британії у той час, як він боровся з екстрадицією до США, які намагалися притягнути його до відповідальності за розкриття військових таємниць.

Згідно з угодою, він погодився визнати себе винним за одним пунктом обвинувачення у змові з метою отримання й поширення інформації про національну оборону.

Зараз Ассанж у дорозі на Північні Маріанські острови, де на нього чекає суд США. Очікується, що там Ассанж визнає провину за одним із пунктів звинувачення у шпигунстві в рамках угоди, яка дозволила йому вийти на волю. П∏ять років, які Ассанж провів у британській в’язниці, буде зараховано йому як покарання. Після цього Ассанж має намір повернутися до Австралії, громадянином якої є.

У 2019 році федеральна прокуратура США висунула Ассанжу звинувачення у зв’язку з публікацією секретних документів про діяльність американських військових в Іраку й Афганістані. Також американські прокурори стверджували, що Ассанж допоміг колишній військовослужбовці США Челсі Меннінг викрасти військові файли, які потім були опубліковані на сайті WikiLeaks.

За звинуваченнями в США Ассанжу загрожувало до 175 років в’язниці. Уникаючи екстрадиції, 52-річний журналіст провів сім років у посольстві Еквадору в Лондоні, а останні п’ять років – у в’язниці, продовжуючи заперечувати у британських судах законність американського запиту про екстрадицію.

Адвокати Ассанжа стверджували, що його екстрадиція буде рівносильна покаранню за політичні погляди і порушить його право на свободу слова. Прихильники Ассанжа та правозахисники закликали адміністрацію Байдена відмовитися від переслідування Ассанжа, стверджуючи, що той виступав у ролі журналіста, публікуючи секретні документи. Парламент Австралії виступав за дозвіл Ассанжу повернутися на батьківщину.

Форум

XS
SM
MD
LG